Składniki:
- 1 kg wiśni
- 1 kg cukru
- 1 litr spirytusu
Owoce wrzucić do słoja i zalać spirytusem.
Po tygodniu zlać płyn do innego naczynia a następnie zasypać wiśnie cukrem.
Po około tygodniu zlać płyn z nad wiśni i połączyć z wiśniowym alkoholem.
Wlać do butelek i zostawić na 6 miesięcy.
Wiśnie zalać wódką tak aby tylko je przykryła i wykorzystać do tortów lub deserów.
Na zdrowie!
Przepis własny.
3 komentarze
Dzień dobry, a nalewkę nalewamy do butelek korkowanych czy zakręcanych ? pozdrawiam P.S. Może głupie pytanie ale dopiero stawiam pierwsze kroczki w przetwórstwie owocowym :))))))
OdpowiedzUsuńNie ma to żadnego znaczenia:-)
UsuńWitaj Dorotko :). Masz piękny i bogaty blog będę tu zglądać , dzisiaj robiłam kompocik z wiśni i tak właśnie trafiłam na twój blog . Pozdrawiam i życzę nowych inspiracji:).
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.