Zrobiłam trzy i teraz Wam je przedstawię.
Nalewka z aronii
Robiłam ją już nieraz ale pierwszy raz wyszła taka jasna...w smaku nic jej kolor nie ujmuje.
Składniki:
- 1 kg obranych owoców aronii
- 1 litr wódki 50 %
- laska wanilii
- 200 g cukru
Trzymamy w ciepłym miejscu przez 3 tygodnie.
Następnie zlewamy wódkę i zasypujemy cukrem i zostawiamy na kolejne 2 tygodnie.
Po tym czasie łączymy oba płyny i niech sobie naleweczka poleżakuje minimum 5-6 miesięcy.
Na zdrowie!
9 komentarze
Fajny przepis bo nie potrzeba gąsiorka... ja na zbiór swojej aronii poczekam do przymrozków a na pewno do jesieni bo wtedy jest najlepsza. Do czego stosujesz nalewkę i na jakie dolegliwości, a może do herbatki się nadaje (ja dopiero zaczynam eksperymentować bo od niedawna mam działkę) pozdrawiam amg
OdpowiedzUsuńDziękuje i miłej zabawy życzę.
Usuńtoż to sam alkohol? to nie będzie nalewka !!!
OdpowiedzUsuńBłyszczysz dzisiaj swoimi wypowiedziami ANONIMIE.
UsuńCzy może być wanilia sproszkowana?Jeśli tak to ile?
OdpowiedzUsuńCzy może być wanilia w proszku.Jeśli tak to ile?
OdpowiedzUsuńNie może być sproszkowana - a taka tez jest? bo będzie mętna nalewka.
UsuńLaski wanili znajdziesz w każdym sklepie.
Witam serdecznie, przepis dla mnie doskonały, mam tylko jedno pytanie, mianowicie: owoce maja być przemrożone i obrane(1 kg obranych owoców aronii)? Czy z każdej kuleczki zdjac skórkę? Z gory dziekuje za odpowiedz. magda
OdpowiedzUsuńObrane czyli miałam na myśli same owoce bez gałązek a przemrożone tak jak napisałam bo dzięki temu aronia traci swoja cierpkość. Ja mroziłam w zamrażarce.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.