sobota, 21 stycznia 2012

Kurczak po bałkańsku

Przyprawę bałkańską       otrzymałam do testowania ze sklepu AleDobre
Jeśli chodzi o przyprawę to:
Ma wybitny, bałkański smak, bo jest w niej i czerwona i zielona papryka w płatkach, oraz gorczyca, pasternak i kminek a także odrobina soli.
Zapach roznosił się w całej kuchni bo postanowiłam użyć jej do kurczaka po bałkańsku.

                        Składniki:
  • 1 filet z kurczaka
  • przyprawa bałkańska
  • 2 łyżki oliwy
Kurczaka pokroić w plastry i zamarynować w oliwie połączonej z przyprawa bałkańską
Odstawić na godzinę do lodówki.
                     Dodatkowo potrzeba:
  • 4 pomidory
  • 2 cebule czerwone
  • 1 żółta papryka
  • sól
  • pieprz
  • oliwa bazyliowa do smażenia
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki a następnie pokroić w kostkę.
Cebulę pokroić w kostkę.
Paprykę również obrać i pokroić w kostkę.
Cebulę zeszklić na 1 łyżce oliwy bazyliowej a następnie dodać pomidory i paprykę.
Dusić przez chwilę.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Filety usmażyć na oliwie bazyliowej a następnie dodać do pomidorów i chwilę razem poddusić.
Podałam z kaszą perłową.
Przyprawy będę używać do wielu potraw bo poza tym że mięso było bardzo delikatne to jeszcze wizualnie wyglądało wspaniale.
Polecam.
Smacznego.
Pomysł własny.

4 komentarze

  1. Ładnie się prezentuje:)super przepis!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ta przyprawa jest bardzo aromatyczna, dodawałam ją do zup rybnych. Podnosi walory smakowe.

    OdpowiedzUsuń
  3. musi kurczaczek być bardzo aromatyczny i pyszny ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Musiało obłędnie smakować i pachnieć .Pycha

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger