Jeśli chodzi o przyprawę to:
Ma wybitny, bałkański smak, bo jest w niej i czerwona i zielona papryka w płatkach, oraz gorczyca, pasternak i kminek a także odrobina soli.
Zapach roznosił się w całej kuchni bo postanowiłam użyć jej do kurczaka po bałkańsku.
Składniki:
- 1 filet z kurczaka
- przyprawa bałkańska
- 2 łyżki oliwy
Odstawić na godzinę do lodówki.
Dodatkowo potrzeba:
- 4 pomidory
- 2 cebule czerwone
- 1 żółta papryka
- sól
- pieprz
- oliwa bazyliowa do smażenia
Cebulę pokroić w kostkę.
Paprykę również obrać i pokroić w kostkę.
Cebulę zeszklić na 1 łyżce oliwy bazyliowej a następnie dodać pomidory i paprykę.
Dusić przez chwilę.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Filety usmażyć na oliwie bazyliowej a następnie dodać do pomidorów i chwilę razem poddusić.
Podałam z kaszą perłową.
Przyprawy będę używać do wielu potraw bo poza tym że mięso było bardzo delikatne to jeszcze wizualnie wyglądało wspaniale.
Polecam.
Smacznego.
Pomysł własny.
4 komentarze
Ładnie się prezentuje:)super przepis!
OdpowiedzUsuńTa przyprawa jest bardzo aromatyczna, dodawałam ją do zup rybnych. Podnosi walory smakowe.
OdpowiedzUsuńmusi kurczaczek być bardzo aromatyczny i pyszny ;)
OdpowiedzUsuńMusiało obłędnie smakować i pachnieć .Pycha
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.