Warto ją jeść pod każdą postacią.
W chlebie sprawdza się znakomicie.
SKŁADNIKI:
- 1000 g mąki pszennej
- 150 ml oleju
- 3 łyżeczki drożdży suszonych
- 2 łyżeczki soli
- około 700 ml wody
- 2 łyżki suszonych pomidorów w proszku
- 2 łyżki czarnuszki
Mąkę wyrabiam razem z olejem, wodą, drożdżami i solą.
Ciasto przykrywam i odstawiam na kaloryfer na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto odgazowuję i wyrabiam ponownie z suszem pomidorowym i czarnuszką.
Wkładam do formy, przykrywam ręcznikiem i pozostawiam do ponownego rośnięcia na 40 minut.
Piekę przez 40 minut w temperaturze 190 stopni.
Smacznego!
2 komentarze
Aaaa wygląda bosko, bardzo mi się podoba. No i zainteresowałaś mnie czarnuszką, obowiązkowo o niej poczytam :)
OdpowiedzUsuńNo nie! Suszone pomidory i czarnuszka? Wyborny duet!
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.