Składniki:
- 1 kg mąki żytniej chlebowej
- 100 g siemienia lnianego
- 2 płaskie łyżki soli
- 2 łyżki cukru
- 4 szklanki ciepłej wody
- szczypta drożdży
- zakwas żytni ok. 1/2 szklanki
- 2 łyżki czarnuszki
Z podanych składników zarobić ciasto i pozostawić na ok. 11 godzin do wyrośnięcia
Następnie "przerobić" ciasto jeszcze raz i włożyć do foremek.
Wygładzić powierzchnię wodą.
Pozostawić jeszcze na 30 minut.
Piec 1 godzinę w temp. 200 stopni.
Smacznego.
1 komentarze
Dorotko taki chlebek podbiłby serce i podniebienie mojego Połówka! Kocha nad życie czarnuszkę;)
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.