czwartek, 5 stycznia 2012

Chleb na zakwasie z czarnuszką i siemieniem

O właściwościach czarnuszki już pisałam ale nigdy dość....zajrzyjcie TU
                    Składniki:
  • 1 kg mąki żytniej chlebowej
  • 100 g siemienia lnianego
  • 2 płaskie łyżki soli
  • 2 łyżki cukru
  • 4 szklanki ciepłej wody
  • szczypta drożdży
  • zakwas żytni ok. 1/2 szklanki
  • 2 łyżki czarnuszki

Z podanych składników zarobić ciasto i pozostawić na ok. 11 godzin do wyrośnięcia
Następnie "przerobić" ciasto jeszcze raz i włożyć do foremek.
Wygładzić powierzchnię wodą.
Pozostawić jeszcze na 30 minut.
Piec 1 godzinę w temp. 200 stopni.
Smacznego.

1 komentarze

  1. Dorotko taki chlebek podbiłby serce i podniebienie mojego Połówka! Kocha nad życie czarnuszkę;)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger