sobota, 7 stycznia 2012

Chałka z żurawiną

Polecam bo szybko się ją robi i jest pyszna do porannej kawy czy kakao.

                   Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 kostki drożdży (25g)
  • 1 jajko
  • 3 łyżek cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 50 g żurawiny suszonej
  • 2 łyżki masła
  • szczypta soli
  • +jajko do posmarowania ciasta
1/4 szklanki mleka lekko podgrzać, dodać drożdże, 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki i dokładnie utrzeć,  pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 15 min.
W tym czasie utrzeć całe jajko z pozostałym cukrem do białości.
Masło stopić w pozostałym mleku i pozostawić do przestudzenia.
Mąkę przesiać w dużą miskę, wymieszać z solą i żurawiną.
Następnie zrobić w niej dołek, dodać rozczyn, ubite jajka i mleko z masłem i porządnie wyrobić.
Ja po prostu mieszałam mikserem z hakami przez ok. 5 min.
Wyrobione ciasto pozostawić w ciepłym miejscu, aż podwoi swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat i zrobić trzy wałki z których zapleść warkocz.
Następnie przełożyć na blachę, posmarować rozkłóconym jajkiem i piec 25 minut w temp 180 stopni.
Smacznego.

Przepis dołączam do Akcji Tylko ze spiżarni

3 komentarze

  1. Świetna musi być taka domowa chałka:)

    OdpowiedzUsuń
  2. chałek to ja nigdy nie mam dość :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Melduje wykonanie zadania :D Zrobiłam(udało sie-moje pierwsze drożdżowe) i jeszcze ciepła zniknęła hihi tylko żurawiny brak bo w domu nie było :D
    Chleb też z Twojego przepisu z cebulką i pomidorami. Powiem tak;genialne przepisy o Mistrzyni Drożdży!

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger