Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/4 kostki drożdży (25g)
- 1 jajko
- 3 łyżek cukru
- 1/2 szklanki mleka
- 50 g żurawiny suszonej
- 2 łyżki masła
- szczypta soli
- +jajko do posmarowania ciasta
W tym czasie utrzeć całe jajko z pozostałym cukrem do białości.
Masło stopić w pozostałym mleku i pozostawić do przestudzenia.
Mąkę przesiać w dużą miskę, wymieszać z solą i żurawiną.
Następnie zrobić w niej dołek, dodać rozczyn, ubite jajka i mleko z masłem i porządnie wyrobić.
Ja po prostu mieszałam mikserem z hakami przez ok. 5 min.
Wyrobione ciasto pozostawić w ciepłym miejscu, aż podwoi swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat i zrobić trzy wałki z których zapleść warkocz.
Następnie przełożyć na blachę, posmarować rozkłóconym jajkiem i piec 25 minut w temp 180 stopni.
Przepis dołączam do Akcji Tylko ze spiżarni
3 komentarze
Świetna musi być taka domowa chałka:)
OdpowiedzUsuńchałek to ja nigdy nie mam dość :)
OdpowiedzUsuńMelduje wykonanie zadania :D Zrobiłam(udało sie-moje pierwsze drożdżowe) i jeszcze ciepła zniknęła hihi tylko żurawiny brak bo w domu nie było :D
OdpowiedzUsuńChleb też z Twojego przepisu z cebulką i pomidorami. Powiem tak;genialne przepisy o Mistrzyni Drożdży!
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.