Podaję za Wikipedią:
Ćevapčići (Serbia - ћевапчићи) — danie mięsne pochodzenia bałkańskiego, sporządzane w wielu lokalnych odmianach.
W Albanii występuje pod nazwą qofte, w Bośni jako Ćevapi, a w Rumunii jako mititei.
Głównym produktem wykorzystywanym przy wykonywaniu potrawy jest mięso mielone lub siekane, najlepiej będące mieszanką mięsa z różnych zwierząt.
Do niego dodane mogą być także na przykład (do wyboru): niewielka ilość mąki, cebula, czosnek, przyprawy i zioła.
Mięso formuje się koniecznie w ruloniki i grilluje lub smaży.
Mięso miałam wieprzowo-wołowe a dalej poszłam na łatwiznę bo zakupiłam przyprawę Kotanyi do Cevapćići.
Następnym razem pokuszę się już o doprawienie samemu.
Danie wyszło znakomicie.
Składniki:
- 600 g mieszanego mięsa mielonego
- przyprawa do Cevapćići Kotanyi
- mąka
- olej do smażenia
Mięso mielone wymieszać z zawartością całego opakowania przyprawy do Cevapćići.
Dodać trochę mąki aby mięso było zwarte, ok. 1 łyżki.
Masę dokładnie wyrobić.
Zostawić aby mięso przeszło przyprawami na min.1 godzinę a najlepiej zrobić wieczorem i przez noc niech leżakuje w lodówce.
Takie odstane nabiera szlachetnego smaku.
Uformować podłużne kiełbaski i smażyć na oleju lub grillować.
Podawać z ulubionymi sosami i surówkami.
Smacznego!
3 komentarze
Do cevapcici polecam posiekaną cebulę i kajmak (taki jak na Bałkanach czyli gęsty sos, coś między serem i słodką śmietaną).
OdpowiedzUsuńNa Bliskim Wschodzie to jest tradycyjna kofta. Najlepiej smakuje moim zdaniem z mielonej jagnieciny, ewentualnie pomieszanej z wolowina. Posiekana cebulka i czosnek nadaje dodatkowego smaku. Ja doprawiam tradycyjnie jak mielone (sol, pieprz i pieprz cyjanski), bez maki tez sie fajnie trzymaja. Zwykle podaje z ryzem i sosem salsa, ale nadaje sie tez bardzo dobrze do kanapki w chlebku pita na przyklad :)
OdpowiedzUsuńDzięki Bernadeto za info, człowiek uczy sie całe życie jak widać :-)
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.