sobota, 7 stycznia 2012

Canelloni z mięsem i szpinakiem

Uwielbiam te wielkie "rury"..można do nich włożyć wszystko praktycznie i tworzą pyszne danie.
Uwielbiam przygotowywać dania kuchni włoskiej.

                    Składniki:
  • opakowanie makaronu Canelloni
  • 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • 500 g szpinaku ( miałam świeży )
  • bazylia
  • lubczyk
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 5 dużych pieczarek
  • duża kulka mozzarelli
                   Na sos:
  • 1 kostka grzybowa
  • 1 jajo
  • 200 g kwaśnej śmietany
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego


Makaron zahartować wrzątkiem ok. 5 minut.
Szpinak umyć i posiekać, pieczarki pokroić w plastry.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i usmażyć mięso z bazylią, lubczykiem i szczypta soli.
Zdjąć z patelni mięso i ponownie rozgrzać na niej 2 łyżki oleju.
Wrzucić szpinak, czosnek granulowany oraz pieczarki i smażyć do miękkości.
Połączyć mięso ze szpinakiem, dobrze wymieszać.
Nadziewać rurki farszem i układać w naczyniu do zapiekania.
Przygotować składniki sosu i razem dokładnie je wymieszać.
Na poukładane w naczyniu canelloni wylać sos a następnie plastry mozzarelli.
Zapiekać aż wierzch będzie rumiany i chrupiący ( u mnie ok 20 minut w temp. 190 stopni ).
Smacznego.

3 komentarze

  1. Jeszcze nie jadłam tego typu makaronu a wygląda super taki napchany pysznościami.

    OdpowiedzUsuń
  2. Co prawda to prawda, moja droga :)

    OdpowiedzUsuń
  3. mniam...palce lizać:)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger