Uwielbiam przygotowywać dania kuchni włoskiej.
Składniki:
- opakowanie makaronu Canelloni
- 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
- 500 g szpinaku ( miałam świeży )
- bazylia
- lubczyk
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
- 5 dużych pieczarek
- duża kulka mozzarelli
- 1 kostka grzybowa
- 1 jajo
- 200 g kwaśnej śmietany
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
Makaron zahartować wrzątkiem ok. 5 minut.
Szpinak umyć i posiekać, pieczarki pokroić w plastry.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i usmażyć mięso z bazylią, lubczykiem i szczypta soli.
Zdjąć z patelni mięso i ponownie rozgrzać na niej 2 łyżki oleju.
Wrzucić szpinak, czosnek granulowany oraz pieczarki i smażyć do miękkości.
Połączyć mięso ze szpinakiem, dobrze wymieszać.
Nadziewać rurki farszem i układać w naczyniu do zapiekania.
Przygotować składniki sosu i razem dokładnie je wymieszać.
Na poukładane w naczyniu canelloni wylać sos a następnie plastry mozzarelli.
Zapiekać aż wierzch będzie rumiany i chrupiący ( u mnie ok 20 minut w temp. 190 stopni ).
Smacznego.
3 komentarze
Jeszcze nie jadłam tego typu makaronu a wygląda super taki napchany pysznościami.
OdpowiedzUsuńCo prawda to prawda, moja droga :)
OdpowiedzUsuńmniam...palce lizać:)
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.