Część kapeluszy przeznaczyłam na chipsy grzybowe
a resztę posiekałam do zupy.
Zupa grzybowa.
Składniki:
Przygotowanie zupy:
Przepis własny.
- 400 g suszonych kapeluszy podgrzybków i prawdziwków
- ok. 2000 ml wody
- 1 pietruszka
- 1 mały seler
- 3 marchewki
- kostka rosołowa grzybowa bez konserwantów
- sól morska
- pieprz czarny
- 250 ml śmietany 30%
- 2 łyżeczki mąki pszennej
- szczypta cukru
Przygotowanie zupy:
- Grzyby zalać zimną wodą ok. 2 litry i zostawić na noc do namoczenia.
- Odlać wodę i przecedzić.
- Następnie grzyby ugotować, a następnie część posiekać do zupy.
- Grzyby gotować z marchewką, pietruszką i selerem oraz kostką bulionową.
- Marchewkę wyjąć zupy i pokroić w plasterki.
- Na koniec rozrobić śmietanę ze szczyptą cukru i mąką a następnie wlać do zupy.
- Zagotować.
- Doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Podałam z łazankami.
Przepis własny.
1 komentarze
zupa grzybowa mniam mniam
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.