Te pyszne trójkąciki przygotowałam również z myślą o wigilijnym stole.
Tak wyglądały na wigilijnym stole, zdjęcia podane tuz po wigilii. |
Składniki:
Ciasto:
- 4 szklanki mąki
- 250 g margaryny Kasia
- 250 ml kwaśnej śmietany
- 20 g drożdży
- cukier
- sól
- gałka muszkatołowa
- jajo do posmarowania
Mąkę posiekać z margaryną, dodać śmietanę z drożdżami oraz szczyptę gałki muszkatołowej i szczyptę soli.
Wyrobić ciasto i zostawić na 20 minut.
Ciasto rozwałkować na cienki placki, nakładać farsz i formować paszteciki (pierożki, trójkąciki).
Farsz:
- 1/2 kg szpinaku (świeży bądź mrożony)
- kostka greckiej fety ( ważne aby była twarda)
- 100 g pieczarek
- 3 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- oliwa do smażenia
Dodać odrobinę soli i pieprzu,
Następnie dodać rozmrożony szpinak lub (jak świeży) posiekany w paski.
Smażyć chwilę razem a następnie dodać pokrojoną w kostkę fetę.
Podgrzać i wymieszać aż feta się trochę rozpuści.
Z ciasta wykrawać kwadraty, nałożyć wystudzony farsz i zlepiać trójkąty.
Na brzegach docisnąć widelcem.
Trójkąty posmarować roztrzepanym jajem.
Piec 20 minut w temp 180 stopni.
Smacznego.
Przepis dodaję do Akcji Wigilia-Zapraszamy do stołu
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.