sobota, 17 grudnia 2011

Trójkątne paszteciki ze szpinakiem i fetą


Te pyszne trójkąciki przygotowałam również z myślą o wigilijnym stole.

Tak wyglądały na wigilijnym stole, zdjęcia podane tuz po wigilii.

                  Składniki:
             Ciasto:
  • 4 szklanki mąki
  • 250 g margaryny Kasia
  • 250 ml kwaśnej śmietany
  • 20 g drożdży
  • cukier
  • sól
  • gałka muszkatołowa
  • jajo do posmarowania
Śmietanę wymieszać z drożdżami i odrobiną cukru.
Mąkę posiekać z margaryną, dodać śmietanę z drożdżami oraz szczyptę gałki muszkatołowej i szczyptę soli.
Wyrobić ciasto i zostawić na 20 minut.
Ciasto rozwałkować na cienki placki, nakładać farsz i formować paszteciki (pierożki, trójkąciki).

                             Farsz:
  • 1/2 kg szpinaku (świeży bądź mrożony)
  • kostka greckiej fety ( ważne aby była twarda)
  • 100 g pieczarek
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • oliwa do smażenia
Pieczarki pokroić w kostkę i podsmażyć razem z posiekanym czosnkiem na oliwie.
Dodać odrobinę soli i pieprzu,
Następnie dodać rozmrożony szpinak lub (jak świeży) posiekany w paski.
Smażyć chwilę razem a następnie dodać pokrojoną w kostkę fetę.
Podgrzać i wymieszać aż feta się trochę rozpuści.

Z ciasta wykrawać kwadraty, nałożyć wystudzony farsz i zlepiać trójkąty.
Na brzegach docisnąć widelcem.
Trójkąty posmarować roztrzepanym jajem.
Piec 20 minut w temp 180 stopni.
Smacznego.

Przepis dodaję do Akcji  Wigilia-Zapraszamy do stołu

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger