Składniki na biszkopt: ( tortownica 24 cm )
- 2 i 1/3 szklanki suchego maku
- 8 jaj
- 1 szklanki cukru
- 2 łyżki mąki krupczatki
Potem odcedzić i zmielić dwukrotnie.
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę.
Mak wymieszać z żółtkami i mąką i dobrze rozetrzeć.
Dodać pianę i dokładnie acz delikatnie wymieszać.
Piec w temperaturze 150 stopni dopóty dopóki ciasto nie przykleja się do patyczka.
Składniki na krem:
- 250 g serka mascarpone
- 500 ml dobrze schłodzonej śmietany kremówki
- 70 g cukru pudru
- sok z 1/2 cytryny
- śmietan-fix
Serek mascarpone wymieszać z cukrem pudrem a następnie z ubita śmietaną i sokiem z cytryny.
Przybrać wiórkami czekolady.
Smacznego.
Przepis własny.
Polub MMcz na Fb [ klik ]
7 komentarze
w tym roku widzę wiele ciekawych przepisów na lekko odkurzone tradycyjne smaki. Ten tort chętnie zrobię na urodziny bliskiej osobny, kocha mak...
OdpowiedzUsuńWspaniale się prezentuje:)
OdpowiedzUsuńakurat się przymierzam niedługo do podobnego:)
OdpowiedzUsuńŚwietne:) Twoje torty nie mają super wymuskanych brzegów (wiele blogerek dba o to wg mnie przesadnie), ale i tez dlatego bardziej im ufam. Masy cukrowe są zbyt słodkie. Wolę takie:) I mascarpone... mmm:) dla mnie mniej maku proszę;)
OdpowiedzUsuńOczywiście ...twoja prośba będzie spełniona....a ja osobiście wolę takie naturalne torty a nie takie wymuskane ale o gustach się nie dyskutuje:-)
Usuńa co z sokiem z cytryny który jest w składnikach a nie ma go w opisie?
OdpowiedzUsuńWlac go do masy serowo-śmietankowej:-)
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.