Składniki:
- płaty śledziowe
- mlecz z jednego śledzia
- śmietana 18% kwaśna (ok. 400 ml )
- cebula (jedna duża )
- mleko ( ok 100 ml )
- sól
- cukier
Płaty wymoczyć w wodzie a następnie pokroić na mniejsze kawałki.
Cebulę pokroić w kostkę.
Mlecz rozetrzeć z odrobiną cukru i soli na papkę i przetrzeć przez sito.
Zalać mlekiem, dodać cebulę i dokładnie wymieszać.
Dosypać jeszcze 1 łyżeczkę cukru i dodać śmietanę, dokładnie wymieszać.
Dodać śledzie.
Potrawa dobra jest do spożycie po około 3 godzinach.
Smacznego.
Przepis rodzinny.
2 komentarze
Uwielbiam takie śledzie....ja dodatkowo śledzie obkładam cebula ,zielem,listkiem laurowym i pieprzem z całości....odstawiam na jakis czas i zas zalewam ta przygotowana śmietaną.
OdpowiedzUsuńPychotka.Przepis ten przechodzi u nas pokoleniowo.Już czwarte pokolenie je robi.
Najlepsze są takie babcine przepisy, cieszą pokolenia ;-0
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.