Znalazłam ten przepis w osiedlowej gazetce, wypróbowałam i polecam bo są naprawdę dobre.
Składniki:
- 400 g śledzi ( miałam matiasy )
- 100 g musztardy francuskiej
- 250 g cebuli ( najlepsza mała cebulka....ładnie potem wygląda )
- 100 ml miodu
- 2 łyżki octu winnego
- 100 ml oleju
Śledzie namoczyć na godzinę w wodzie.
Opłukać i pokroić na mniejsze kawałki.
Przygotować zalewę:
pokrojoną w ósemki cebulę zalać olejem,posypać odrobiną soli i piec w piekarniku 25 minut w temp 150 stopni.
Po wystudzeniu dodać ocet, miód, musztardę i wymieszać wszystko ze śledziami.
Odstawić na 24 godziny.
Przy podaniu udekorować cytryną.
Przepis dodaję do Akcji Wigilia-Zapraszamy do stołu
Smacznego!
1 komentarze
Właśnie zrobiłam i widzę, że przepis to świeżynka:D
OdpowiedzUsuńNaprawdę pyszne, pomysł z miodem super. Nie mam piekarnika i białej cebuli i czerwona zeszklona też dobrze wygląda:D
pozdrawiam i wesołych świąt:)
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.