Sernik dla wszystkich odwiedzających.
Życzę smacznego.
Sernik jest delikatny, kwaskowy, kremowy, idealny, jak pisałam wcześniej.
Sernik z truskawkami, wiśniami pod bezową pierzynką.
Składniki: tortownica 25 x 25 cm
- 250 g masła
- 3 szklanki mąki pszennej T 650
- 5 żółtek
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie ciasta:
Masa serowa:
- Ze składników zagnieść ciasto.
- Garść ciasta włożyć do torebki foliowej i zamrozić.
- Resztą ciasta wyłożyć formę, u mnie kwadratowa tortownica.
Beza:
- 5 białek
- szczypta soli
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 500 g serków homogenizowanych waniliowych
- 100 g masła
- 1 całe jajo
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 budynie śmietankowe po 60 g
- 300 g truskawek mrożonych
- 300 g wiśni mrożonych - bez pestek
Przygotowanie masy serowej:
- Rozpuścić masło, utrzeć jajo z cukrem i margaryną.
- Dodać serki i budyń.
- Ubić pianę z 5 białek i 1/2 szklanki cukru pudru.
- Na ciasto wylać masę serową.
- Na ser ułożyć truskawki i wiśnie.
- Przykryć je pianą z białek.
- Na wierzch zetrzeć na tarce zamrożone ciasto.
- Piec 60 minut w temperaturze 180 stopni.
Przepis z archiwum.
1 komentarze
Lubię takie bezowe kołderki na ciastach;)
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.