niedziela, 18 grudnia 2011

Sernik kokosowa pianka

Sera w tym serniku nie ma ani grama ale smakuje jak wyborny sernik więc tak go nazwałam.


                    Kruszonka:
  • 3/4  kostki margaryny Kasia
  • 3 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 5 żółtek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
                 Masa śmietanowo-kokosowa:
  • 3 kwaśne śmietany 18% po 400 ml każda
  • 1 szklanki cukru
  • 1 budyń śmietankowy
  • 100 g wiórek kokosowych
  • 5 białek
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

         Wykonanie kruszonki:
Z podanych składników zagnieść kruszonkę i podzielić na dwie części.
Wykonanie masy:
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli a na koniec ubijania dodać proszek do pieczenia.
Śmietany ubić z cukrem, budyniem, i wiórkami kokosowymi.
Połączyć z białkami i delikatnie wymieszać.
         Na blachę wykładać kolejno:
  1. 1/2 kruszonki
  2. masa śmietanowo-kokosowa
  3. 1/2 kruszonki
Piec w temp 180 stopni przez 50 minut a następnie wyłączyć piekarnik i studzić sernik w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
Gdy sernik wystygnie należy go włożyć do lodówki...ja włożyłam na całą noc.
Jest pyszny...taki leciutki i piankowy.
Smacznego.
Sernik    dołączam   do   Akcji   Wigilia-Zapraszamy do stołu 

2 komentarze

  1. Oj, tygrysy to lubią, sernik to chyba najlepsze ciasto ze wszystkich... zdrowych i spokojnych świąt życzę - elvira

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger