Kruszonka:
- 3/4 kostki margaryny Kasia
- 3 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 5 żółtek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 kwaśne śmietany 18% po 400 ml każda
- 1 szklanki cukru
- 1 budyń śmietankowy
- 100 g wiórek kokosowych
- 5 białek
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie kruszonki:
Z podanych składników zagnieść kruszonkę i podzielić na dwie części.
Wykonanie masy:
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli a na koniec ubijania dodać proszek do pieczenia.
Śmietany ubić z cukrem, budyniem, i wiórkami kokosowymi.
Połączyć z białkami i delikatnie wymieszać.
Na blachę wykładać kolejno:
- 1/2 kruszonki
- masa śmietanowo-kokosowa
- 1/2 kruszonki
Gdy sernik wystygnie należy go włożyć do lodówki...ja włożyłam na całą noc.
Jest pyszny...taki leciutki i piankowy.
Smacznego.
Sernik dołączam do Akcji Wigilia-Zapraszamy do stołu
2 komentarze
Musi być pyszny;)
OdpowiedzUsuńOj, tygrysy to lubią, sernik to chyba najlepsze ciasto ze wszystkich... zdrowych i spokojnych świąt życzę - elvira
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.