piątek, 9 grudnia 2011

Ser domowy z jogurtem

Przepis znalazłam u  KASI
Wyszedł tak znakomicie jak wygląda, delikatny i pyszny.


                Składniki:
  • 2 l mleka tłustego
  • 500 ml jogurtu naturalnego
Mleko zagotować a jak zacznie wrzeć(uważać żeby nie wykipiało) odstawiamy garnek , wlewamy jogurt, mieszamy 2-3 razy i zostawiamy aż się odzieli serwatka
Przelewamy na sito wyłożone gazą.
Odsączyć bardziej lub mniej w zależności jaki ser chcemy uzyskać.
Spróbujcie sami.
Smacznego.
Przepis dodaję do Akcji Zróbmy sobie ser domowy

7 komentarze

  1. Ciekawy sposób na ser. :)
    Taki twarożek musi smakować bosko.

    OdpowiedzUsuń
  2. No piękny wyszedł :)Cieszę się,że przypadł Ci do gustu:)Pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Koniecznie muszę go zrobić! Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. witam czy z takiego sera mozna zrobic serniczek :-) pozdrawiam marzena

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam
    Wlaśnie zagotowalam mleko dodalam jogurt i czekam ,ale nie wiem jakim cudem ma wyjść serwatka ,Jak do tej pory mam mleko i grudki jogurtu. Proszę napisać czy to się podgrzewa czy też po zagotowaniu się odstawia i czeka. Jak długo ? Proszę o podpowiedz
    Pozdrawiam Joanna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A czy nie jest napisane? Zagotować, odstawić, dodać jogurt, zamieszać i czekać aż się rozdzieli ser od serwatki. Trwa to kilka minut.
      Jeśli miałaś mleko UHT to nie wyjdzie.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger