sobota, 31 grudnia 2011

Ryż smażony na oleju rzepakowym

To jest bardzo prosty przepis ale zdecydowałam się go umieścić ponieważ ryż tak przygotowany jest bardzo aromatyczny i ma piękny lekko pomarańczowy kolor.



                        Składniki:
  • 1 szklanka ryżu sypkiego
  • 2 szklanki wody
  • szczypta soli
  • 4 łyżki oleju rzepakowego


Na patelni rozgrzać olej i na gorący wsypać szklankę ryżu i smażyć aż ryż zrobi się szklisty.
Zalać ryż na patelni wodą ale uwaga....może pryskać.
Zagotować ,dodać szczyptę soli a następnie zmniejszyć płomień i gotować jeszcze 20 minut.
Po tym czasie ryż jest gotowy do spożycia.
Smacznego.
Pomysł własny.

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger