czwartek, 29 grudnia 2011

Ryba po grecku

Zawsze mnie to ciekawiło dlaczego ryba po grecku nie ma nic wspólnego z Grecją....może wiecie???
Ważne że jest pyszna i w święta na stole pojawia się zawsze.

                             Składniki:
  • 500 g filetów z miruny
  • 1/2 selera
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • mały koncentrat pomidorowy
  • oliwa z oliwek
  • sok z połowy cytryny
  • mąka
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka cukru
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
Filety obtoczyć w mące i usmażyć na oliwie.
Skropić sokiem z cytryny.
Warzywa obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni a następnie dodać starte warzywa, koncentrat i przyprawy i smażyć do miękkości pod przykryciem ok. 30 minut.

Na dno salaterki ułożyć rybę a na niej warzywa z sosem.
Smacznego.

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger