Pachnie w całym domu, zapachy się mieszają i przenikają, cudnie.
Wczoraj robiłam śledziki na wszelakie sposoby a dzis przedstawiam rolmopsy a zaraz potem śledzie w musztardzie.
Reszte przepisów jutro.
Ten przepis jest rodzinną tradycją.
Składniki:
- śledzie solone z beczki ze skórą ( miałam trzy spore śledzie )
- cebula
- papryka czerwona
- ogórek kiszony
- musztarda ( ja miałam z chilli )
- 600 ml wody
- 1 duża cebula
- 100 ml octu spirytusowego 10 %
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 5 ziarenek pieprzu czarnego
- 1/2 łyżeczki ziaren kolendry
Moje dwa śledziki miały mlecze więc wykorzystam je do śledzi w śmietanie ale to już w sobotę.
Namoczone śledzie oczyścić i wyfiletować...drobne ostki jak zostaną to nie szkodzi bo ocet wszytko rozpuści.
Cebulę pokroić w słupki, paprykę też w słupki a ogórek kiszony na ćwiartki.
Na jeden płat śledziowy jeden słupek cebuli, pasek papryki i jeden ogórek.
Płaty smarujemy musztardą, przy węższej części płata kładziemy warzywa i zwijamy w rulon.
Na końcu spinamy wykałaczką.
Przygotowujemy zalewę:
Cebulę do zalewy kroimy w plasterki.
Wodę, ocet i przyprawy mieszamy razem i zagotowujemy.
Zostawiamy zalewę do wystudzenia.
Rolmopsy układamy w słoju i zalewamy zimną zalewą.
Odstawiamy minimum na 24 godziny do lodówki.
Przepis dodaje do Akcji Wigilia-Zapraszamy do stołu
Smacznego!
Jest jeszcze czas...możecie wypróbować....są pyszne.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.