Smakuje wyśmienicie nawet z samym masełkiem.
Składniki:
- 1 kg mąki żytniej chlebowej (miałam razową )
- 100 g pestek słonecznika
- 2 płaskie łyżki soli
- 2 łyżki cukru
- 4 szklanki ciepłej wody
- szczypta drożdży
- zakwas żytni ok. 1/2 szklanki
- 1/2 szklanki otrębów żytnich
- 1 duża cebula
- 1 łyżka masła
Cebulę pokroić w pół plasterki i poddusić na maśle.
Następnie "przerobić" ciasto jeszcze raz razem z cebulką i włożyć do foremek.
Wygładzić powierzchnię wodą.
Odczekać jeszcze 30 minut aby wyrosły bocheneczki.
Piec w temp 200 stopni przez 60 minut.
Smacznego.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.