piątek, 23 grudnia 2011

Pierogi z kapustą i pieczarkami

Taką wersję pierogów robi moja mama.
Smakują wyśmienicie.


                                      Składniki:
  • 1 paczka pure ziemniaczanego
  • 1 jajo
  • sól
  • mąka ile się wgniecie
                                         Farsz:
  • 1 mała główka  kapusty białej
  • 1/2 kg pieczarek
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka oleju
  • 1/2 szklanki rosołu

Kapustę poszatkować dość grubo, i dusić z 1 łyżką oleju i 1/2 szklanki rosołu do miękkości.
Pieczarki pokroić drobno i podsmażyć na oleju.
Po ostygnięciu przepuścić przez maszynkę do mięsa.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Pure przyrządzić według przepisu na opakowaniu i wystudzić.
Po ostygnięciu dodać jajo, sól i mąkę pszenną ( ile się wgniecie ).
Wyrobić ciasto a następnie rozwałkować i wykrawać krążki szklanką.
Nakładać farsz a następnie zlepić brzegi.
Gotować w osolonej wodzie do wypłynięcia.
Pierogi są delikatne i puszyste.
Smacznego.

1 komentarze

  1. Nie wyobrażam sobie wigilii bez takich pierogów :) Pysznie wyglądają.

    Wesołych Świąt :)
    www.amatorskiegotowanie.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger