Na wigilijnym stole nie może ich zabraknąć.
Składniki:
- ok. 2 szklanek mąki
- 1 żółtko
- gorąca woda ( ok. 1/2 szklanki )
- 2 łyżki mleka
Na drugą część wlać gorącą wodę ale tylko tyle aby zaparzyć część mąki ( nie może zrobić się papka tylko kluseczki zaparzone ).
Wyrabiać ciasto dolewając 2 łyżki mleka i dosypując mąki aby ciasto było gładkie i elastyczne.
Wałkować ciasto na placki, wykrawać krążki i nałożyć farsz a następnie zlepić brzegi.
Gotować 3 minuty od wypłynięcia.
Farsz:
- 1 mała główka białej kapusty
- 1/2 kg pieczarek
- sól
- pieprz
- 1 łyżka oleju
- 1/2 szklanki rosołu
Pieczarki pokroić drobno i podsmażyć na oleju.
Po ostygnięciu przepuścić przez maszynkę do mięsa.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Smacznego.
Przepis mojej mamy.
2 komentarze
Bardzo ciekawe pierogi :-) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńciekawa propozycja z takiego ciasta jeszcze nie robilam...;) Wesolych świat!!!!!
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.