piątek, 23 grudnia 2011

Pierogi z ciasta zaparzanego

Szybkie i proste w wykonaniu a smakują wybornie.
Na wigilijnym stole nie może ich zabraknąć.


                 Składniki:
  • ok. 2 szklanek mąki
  • 1 żółtko
  • gorąca woda ( ok. 1/2 szklanki )
  • 2 łyżki mleka
Mąkę wysypać na stolnicę i na jednej połówce wybić żółtko.
Na drugą część wlać gorącą wodę ale tylko tyle aby zaparzyć część mąki ( nie może zrobić się papka tylko kluseczki zaparzone ).
Wyrabiać ciasto dolewając 2 łyżki mleka i dosypując mąki aby ciasto było gładkie i elastyczne.
Wałkować ciasto na placki, wykrawać krążki i nałożyć farsz a następnie zlepić brzegi.
Gotować 3 minuty od wypłynięcia.
               Farsz:
  • 1 mała główka  białej kapusty
  • 1/2 kg pieczarek
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka oleju
  • 1/2 szklanki rosołu
Kapustę poszatkować dość grubo, i dusić z 1 łyżką oleju i 1/2 szklanki rosołu do miękkości.
Pieczarki pokroić drobno i podsmażyć na oleju.
Po ostygnięciu przepuścić przez maszynkę do mięsa.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Smacznego.
Przepis mojej mamy.

2 komentarze

  1. Bardzo ciekawe pierogi :-) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. ciekawa propozycja z takiego ciasta jeszcze nie robilam...;) Wesolych świat!!!!!

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger