sobota, 10 grudnia 2011

Piernik z serem

Pierwsze próby ciasta na świąteczny stół.
Jest to przepis z moich rodzinnych archiwów.
Ciasto jest wilgotne, aromatyczne i pyszne, polecam.
Piernik z serem.     
Składniki:
 Ciasto: forma 24 x 24 cm
  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej T 650
  • 2 jaja
  • 1 szklanki cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki oleju
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki cynamonu 
Przygotowanie masy piernikowej:
  • Składniki ciasta zmiksować na jednolitą masę.
Masa serowa:
  • 4 serki homogenizowane waniliowe po 150 g każdy
  • 100 g masła rozpuszczonego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 jaja
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • olejek migdałowy
  • 1/2 szklanki rodzynków 
Przygotowanie masy serowej:
  • Składniki masy serowej również zmiksować na gładką masę.
  • Dodać wcześniej namoczone rodzynki.
  • Na dno formy natłuszczonej i wysypanej bułka tartą wylewamy masę piernikową a na nią masę serową.
  • Pieczemy ok 60 minut w temperaturze 180 stopni.
Smacznego.
Przepis z archiwum.

4 komentarze

  1. strasznie fajny ten piernik.

    OdpowiedzUsuń
  2. Warto tak kombinować. Bardzo fajne ciacho!

    OdpowiedzUsuń
  3. Piernik z serem??? nazwałabym tę kombinację "serniczkiem na cynamonowym spodzie". Z całą pewnością to ciasto nie ma wiele wspólnego z piernikiem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I tylko nazwa Cię intryguje Anonimie? to nazywaj sobie jak chcesz. A tak między nami to Piernik z serem. Pozdrawiam.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger