Jest to przepis z moich rodzinnych archiwów.
Ciasto jest wilgotne, aromatyczne i pyszne, polecam.
Piernik z serem.
Składniki:
Ciasto: forma 24 x 24 cm- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej T 650
- 2 jaja
- 1 szklanki cukru trzcinowego
- 2 łyżeczki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 szklanki mleka
- 1/2 szklanki oleju
- cukier waniliowy
- 2 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie masy piernikowej:
- Składniki ciasta zmiksować na jednolitą masę.
- 4 serki homogenizowane waniliowe po 150 g każdy
- 100 g masła rozpuszczonego
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 jaja
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- olejek migdałowy
- 1/2 szklanki rodzynków
Przygotowanie masy serowej:
4 komentarze
strasznie fajny ten piernik.
OdpowiedzUsuńWarto tak kombinować. Bardzo fajne ciacho!
OdpowiedzUsuńPiernik z serem??? nazwałabym tę kombinację "serniczkiem na cynamonowym spodzie". Z całą pewnością to ciasto nie ma wiele wspólnego z piernikiem.
OdpowiedzUsuńI tylko nazwa Cię intryguje Anonimie? to nazywaj sobie jak chcesz. A tak między nami to Piernik z serem. Pozdrawiam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.