Polecam bo są pyszne.
Z pikantnym barszczykiem będą znakomicie smakowały.
Paszteciki.
Składniki:
Ciasto:
Ciasto:
- 4 szklanki mąki pszennej T 650
- 250 g masła
- 250 ml kwaśnej śmietany 12 %
- 20 g drożdży świeżych
- cukier do smaku
- sól do smaku
- gałka muszkatołowa
- jajo do posmarowania
Przygotowanie ciasta:
- Śmietanę wymieszać z drożdżami i odrobiną cukru.
- Mąkę posiekać z margaryną, dodać śmietanę z drożdżami oraz szczyptę gałki muszkatołowej i szczyptę soli.
- Wyrobić ciasto i zostawić na 20 minut.
- Ciasto rozwałkować na cienki placki, nakładać farsz i formować paszteciki, pierożki, trójkąciki.
- 500 g kapusty kiszonej
- 300 g pieczarek
- kostka bulionowa bio z grzybów leśnych
- pieprz
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki sosu sojowego
Przygotowanie farszu i pasztecików:
- Kapustę drobno posiekać i dobrze wypłukać, jeśli była bardzo kwaśna.
- Pieczarki pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju.
- Kapustę gotować do miękkości w niewielkiej ilości wody a następnie dodać pieczarki, olej, sos sojowy oraz pieprz i gotować jeszcze razem chwilę aż smaki się połączą.
- Wykrawać szklanką krążki ciasta, nakładać farsz kapuściany i zlepić brzegi dość mocno bo:
- ja zrobiłam to za słabo i podczas pieczenia pierożki się pootwierały, wygląda to cudnie ale jeśli chcecie aby się nie otworzyły to dociśnijcie mocno.
- Pierożki należy posmarować roztrzepanym jajem.
- Piec w 180 stopniach przez 20 minut do zrumienienia.
Przepis dołączam do Akcji Wigilia-Zapraszamy do stołu
3 komentarze
na pewno są bardzo smaczne:)
OdpowiedzUsuńPyszne,uwielbiam ☺
OdpowiedzUsuńCiesze się bardzo, zabieraj przepis.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.