Mak musi być na wigilijnym stole zawsze aby dobrobyt gościł w Waszym domu.
Takie makiełki robiła moja babcia, moja mama a teraz ja.
Mam nadzieję że moje córki też w przyszłości będą takie robiły.
Ten przepis króluje w wielu domach w Regionie Łodzi.
Składniki:
- 2 duże bułki maślane
- 1 szklanka sparzonego i dwukrotnie mielonego maku
- 3 łyżki miodu
- 150 g śmietany 12 %
- mleko do polania bułki + 1 łyżeczka miodu
- cukier waniliowy
- rodzynki
- migdały
- daktyle
- orzechy - u mnie włoskie
- suszone morele
- kandyzowana skórka pomarańczowa
- kandyzowana skórka z limonki
- olejek migdałowy
Przygotowanie makiełek:
- Bułkę pokroić w grube plastry, ułożyć na dnie salaterki i polać ciepłym mlekiem z miodem tyle aby była miękka.
- Bakalie sparzyć i pokroić na drobne kawałki.
- Mak sparzyć a następnie przekręcić dwukrotnie przez maszynkę.
- Do maku dodać miód, śmietanę, bakalie,cukier waniliowy, olejek migdałowy i razem wymieszać.
- Masę makową wyłożyć na bułce.
- Udekorować skórkami pomarańczową i limonkową.
- Dobrze schłodzić.
- Przy podawaniu nabierać od dna salaterki.
Przepis rodzinny.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.