Ser wyszedł mięciutki i tak jak lubię lekko słony.
Składniki podaję za autorką:
- 1,5 litra mleka prawdziwego od krowy
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 cytryny
Gdy zacznie wrzeć dodać soli oraz wyciśnięty sok z połowy cytryny.
Następnie gotować jeszcze chwile co jakiś czas mieszając, gdy zacznie wytwarzać się ser zdjąć z ognia i przecedzić przez sito wyłożone wcześniej gazą..
Tak pozostawić do całkowitego ocieknięcia i wystudzenia.
Przełożyć do pojemnika i przechowywać przez kilka dni w lodówce.
Smacznego.
5 komentarze
Zapisuję do wypróbowania- musi być pyszny taki domowy serek
OdpowiedzUsuńile sera wychodzi z tego przepisu? :)
OdpowiedzUsuńEmma około 300-350-bo nie ważyłam ale tak mi się wydaje:-)
UsuńDzięki :) jeszcze jedno pytanie... mieszkam we wrocławiu, a tu krowy się nie pasą ;) jakim mlekiem mogę zastąpić to prosto od krowy?
OdpowiedzUsuńJeśli chodzi o mleko to może być każde ale 3,2%...ja próbowałam w folii i wyszło znakomicie.Jedyne które się nie nadaje pod każdym pozorem to UHT:-)
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.