sobota, 10 grudnia 2011

Ciasto marchewkowo-ananasowe z kremem mascarpone

Przepis pochodzi  STĄD
Tak mi zapachniało takim ciastem że jak tylko przepis zobaczyłam musiałam go wypróbować.
Wyszło znakomicie.

               Składniki cytuję za autorką:
  •      3 jajka
  •     2/3 szklanki cukru
  •     1/3 szklanki oleju
  •     1/3 szklanki soku ananasowego
  •     1 i 1/2 szklanki maki pszennej 
  •     1 łyżeczka proszku do pieczenia
  •     1 łyżeczka sody oczyszczonej
  •     1 łyżeczka cynamonu
  •     1 łyżeczka imbiru
  •     1 łyżeczka kardamonu mielonego
  •     1 łyżeczka soli
  •     1/2 buteleczki aromatu waniliowego
  •     1/2 buteleczki aromatu pomarańczowego
  •     300 g marchwi startej na grubych oczkach
  •     200 g ananasów z puszki w kawałkach
  •     100 g rodzynek
                     Na krem:
  •     100 g mascarpone
  •     2 łyżki soku z cytryny
  •     1/2 buteleczki aromatu pomarańczowego 
  •     1/2 buteleczki aromatu waniliowego
  •     1 i 1/2 łyżki cukru pudru


 Jajka miksujemy z cukrem na puszysta masę, wlewamy olej i sok z ananasów, następnie mąkę,proszek, sodę, przyprawy i aromaty nadal miksując.
Na koniec dodajemy marchew, ananasy oraz rodzynki i wszystko razem mieszamy.
Całość wlewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia( średnica 22cm).
Pieczemy w 180  stopniach przez około 45 minut, do suchego patyczka.
Studzimy w uchylonym piekarniku.
Wszystkie składniki na krem łączymy ze sobą i rozsmarowujemy na cieście.
Schładzamy w lodówce.

Przepis dodaję do Akcji   Wigilia-Zapraszamydo stołu

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger