Tak mi zapachniało takim ciastem że jak tylko przepis zobaczyłam musiałam go wypróbować.
Wyszło znakomicie.
Składniki cytuję za autorką:
- 3 jajka
- 2/3 szklanki cukru
- 1/3 szklanki oleju
- 1/3 szklanki soku ananasowego
- 1 i 1/2 szklanki maki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka imbiru
- 1 łyżeczka kardamonu mielonego
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 buteleczki aromatu waniliowego
- 1/2 buteleczki aromatu pomarańczowego
- 300 g marchwi startej na grubych oczkach
- 200 g ananasów z puszki w kawałkach
- 100 g rodzynek
- 100 g mascarpone
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1/2 buteleczki aromatu pomarańczowego
- 1/2 buteleczki aromatu waniliowego
- 1 i 1/2 łyżki cukru pudru
Jajka miksujemy z cukrem na puszysta masę, wlewamy olej i sok z ananasów, następnie mąkę,proszek, sodę, przyprawy i aromaty nadal miksując.
Na koniec dodajemy marchew, ananasy oraz rodzynki i wszystko razem mieszamy.
Całość wlewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia( średnica 22cm).
Pieczemy w 180 stopniach przez około 45 minut, do suchego patyczka.
Studzimy w uchylonym piekarniku.
Wszystkie składniki na krem łączymy ze sobą i rozsmarowujemy na cieście.
Schładzamy w lodówce.
Przepis dodaję do Akcji Wigilia-Zapraszamydo stołu
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.