Już kilka razy go modyfikowałam po swojemu i każda wersja jest pyszna.
Składniki:
- 1000 g mąki pszennej T 550
- 150 ml oleju
- 2 cebule
- 3 łyżeczki drożdży suszonych
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżki masła
- około 700 ml wody
- 2 łyżki suszonych mielonych pomidorów
Ciasto przykrywam i odstawiam w ciepłe miejsce na 1 godzinę do wyrośnięcia.
W tym czasie tnę cebulę w bardzo drobne pół plasterki i smażę na 2 łyżkach masła
Gdy się zrumieni przekładam na talerz aby wystygła.
Wyrośnięte ciasto odgazowuję i wyrabiam ponownie z cebulą .
Wkładam do foremki i zostawiam do ponownego wyrośnięcia na 40 minut.
Piekę przez 40 minut w temperaturze 190 stopni.
Studzę na kratce.
Jest bardzo aromatyczny i aż słodki od cebulki.
Smacznego.
4 komentarze
pyszne chlebowe dodatki.
OdpowiedzUsuńostatnio chodzi za mną chleb z cebudą, ten wygląda bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam cebulowe pieczywo;)Śliczny bochenek;)
OdpowiedzUsuńEch,,, Piękny!!
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.