Ja ja uwielbiam pogryzać ale w chlebie smakuje również wybornie.
Zaczyn:
- 1/2 szklanki zakwasu pszennego
- 1 szklanki mąki graham, orkiszowej, żytniej razowej (do wyboru)
- szklanka letniej wody
Chleb właściwy:
- 1 kg mąki pszennej
- 3 szklanki letniej wody
- 3 łyżeczki soli
- 1/6 kostki drożdży ( zrobić papkę z wodą )
- 3/4 szklanki otrąb
- 3/4 szklanki siemienia lnianego
- 3/4 szklanki żurawiny
- wyżej zarobiony zaczyn.
Foremki posmarować masłem i wysypać mąką.
Z podanego ciasta odłożyć ok. 1/2 szklanki na następny wypiek.
Po godzinie ciasto odgazować i przełożyć do foremek.
Piec ok. 1 godziny w temp. 180 stopni.
Smacznego.
4 komentarze
podoba mi się ta żurawina ;]
OdpowiedzUsuńAleż jestem gapa. Wczoraj piekłam chleb na zakwasie.
OdpowiedzUsuńMogłam dodać żurawinę.
Pozdrawiam:)
Lusia
Witam, czy może być za kwas żytni do tego chlebka? I jak odkładam zakwaszone ciasto do następnego wypieku to nie dodaje już potem za kwasu i drożdży?
OdpowiedzUsuńMoże być zakwas żytni, natomiast jak odkładasz ciasto zakwaszone to nie dodajesz zakwasu do zaczynu tylko robisz z tego ciasta. a jeśli chcesz aby chleb szybko urósł to dodajesz drożdże a jeśli masz czas i chleb może rosnąc dłużej wtedy nie potrzeba drożdży.
UsuńDrożdże w tym chlebie maja takie właśnie zadanie.
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.