sobota, 10 grudnia 2011

Chleb na zakwasie z żurawiną

O właściwościach żurawiny chyba wie każdy a jak nie wie to można poczytać TUTAJ
Ja ja uwielbiam pogryzać ale w chlebie smakuje również wybornie.

                          Zaczyn:
  • 1/2 szklanki zakwasu pszennego
  • 1 szklanki mąki graham, orkiszowej, żytniej razowej (do wyboru)
  • szklanka letniej wody
Wszystko razem wymieszać i zostawić na 24 godziny

                        Chleb właściwy:
  • 1 kg mąki pszennej
  • 3 szklanki letniej wody
  • 3 łyżeczki soli
  • 1/6 kostki drożdży  ( zrobić papkę z wodą )
  • 3/4 szklanki otrąb
  • 3/4 szklanki siemienia lnianego
  • 3/4 szklanki żurawiny
  • wyżej zarobiony zaczyn.
Wyrobić ciasto i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
 Foremki posmarować masłem i wysypać mąką.
Z podanego ciasta odłożyć ok. 1/2 szklanki na następny wypiek.
Po godzinie ciasto odgazować i przełożyć do foremek.
Piec ok. 1 godziny w temp. 180 stopni.
Smacznego.

4 komentarze

  1. Ależ jestem gapa. Wczoraj piekłam chleb na zakwasie.
    Mogłam dodać żurawinę.
    Pozdrawiam:)
    Lusia

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam, czy może być za kwas żytni do tego chlebka? I jak odkładam zakwaszone ciasto do następnego wypieku to nie dodaje już potem za kwasu i drożdży?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może być zakwas żytni, natomiast jak odkładasz ciasto zakwaszone to nie dodajesz zakwasu do zaczynu tylko robisz z tego ciasta. a jeśli chcesz aby chleb szybko urósł to dodajesz drożdże a jeśli masz czas i chleb może rosnąc dłużej wtedy nie potrzeba drożdży.
      Drożdże w tym chlebie maja takie właśnie zadanie.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger