Wyszedł chrupiąco i aromatycznie.
Składniki:
- 100 g mąki graham typ 1850
- 200 g mąki pszennej
- 100 g płatków kukurydzianych
- 50 g pestek słonecznika
- 50 ml oleju o smaku bazylii
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka cukru
- 30 g drożdży
- 250 ml letniej wody
- 1/2 szklanki suszonej żurawiny
Do drożdży wlać wodę, dodać sól, olej i wymieszać.
Wsypać obie mąki, płatki kukurydziane, pestki słonecznika oraz żurawinę.
Wymieszać wszystko drewnianą łyżką a następnie wyrobić ciasto ręką.
Ciasto w misce oprószyć mąką, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto jeszcze raz wyrobić i przełożyć do wysmarowanej olejem formy keksowej .
Wilgotną dłonią wyrównać powierzchnię.
Ponownie przykryć ściereczka i odstawić do wyrośnięcia.
Gdy chleb podwoi swoją objętość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 40 minut.
Smacznego.
1 komentarze
Zachwycasz szybkością realizowania przepisów. I do tego jak smakowitych;)
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.