niedziela, 18 grudnia 2011

Chleb mieszany z żurawiną

Jest to przepis Ewy Zychewicz znajomej z FB teraz trochę zmieniony przeze mnie.
Wyszedł chrupiąco i aromatycznie.

                     Składniki:
  • 100 g mąki graham typ 1850
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g płatków kukurydzianych
  • 50 g pestek słonecznika
  • 50 ml oleju o smaku bazylii
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka cukru
  • 30 g drożdży
  • 250 ml letniej wody
  • 1/2 szklanki suszonej żurawiny
Drożdże rozrobić z cukrem, powinna być płynna konsystencja.
Do drożdży wlać wodę, dodać sól, olej i wymieszać.
Wsypać obie mąki, płatki kukurydziane, pestki słonecznika oraz żurawinę.
Wymieszać wszystko drewnianą łyżką a następnie wyrobić ciasto ręką.
Ciasto w misce oprószyć mąką, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto jeszcze raz wyrobić i przełożyć do wysmarowanej olejem formy keksowej .
Wilgotną dłonią wyrównać powierzchnię.
Ponownie przykryć ściereczka i odstawić do wyrośnięcia.
Gdy chleb podwoi swoją objętość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 40 minut.
Smacznego.

1 komentarze

  1. Zachwycasz szybkością realizowania przepisów. I do tego jak smakowitych;)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger