Chałka wyszła bardzo pyszna, jest jedno ale, zamiast dwóch warkoczy zaplotłam jeden, no bo co tam i chałka tak mi wyrosła że mało nie uciekła z blaszki.
Jak napisali że maja być dwie to maja być i koniec ha ha.
Zróbcie dwie.
Przepis cytuję za autorką:
Składniki:
- 4 szklanki mąki pszennej
- 1/2 kostki drożdży (50g)
- 2 jajka
- 6 łyżek cukru
- 1 szklanka mleka
- 1/2 paczki rodzynek
- 4 łyżki masła
- szczypta soli
- jajko do posmarowania ciasta
- 4 łyżki masła
- 3 łyżki cukru
- ok. 1/2 szklanki mąki
- 1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 szklanki mleka lekko podgrzać, dodać drożdże, 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki i dokładnie utrzeć, pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 15 min.
W tym czasie utrzeć całe jajka z pozostałymi 5 łyżkami cukru do białości.
Masło stopić w pozostałym mleku i pozostawić do przestudzenia.
Mąkę przesiać w dużą miskę, wymieszać z solą i rodzynkami.
Następnie zrobić w niej dołek, dodać rozczyn, ubite jajka i mleko z masłem i porządnie wyrobić.
Wyrobione ciasto pozostawić w ciepłym miejscu, aż podwoi swoją objętość.
Teraz zrobić kruszonkę: utrzeć masło z cukrem, dodać mąkę i cynamon i dalej ucierać, aż zrobią się grudki.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę, jeszcze chwilę zagnieść, a następnie podzielić na pół, a każdą połówkę jeszcze na 6 części.
Z każdej części uformować wałek i zapleść z nich 2 warkocze.
Jak zaplatać chałkę nauczycie się w Pracowni Wypieków
Następnie przełożyć na natłuszczoną blachę, posmarować ubitym jajkiem i posypać kruszonką.
Piec ok. 25 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Najlepsza z dżemikiem albo masłem czekoladowym.
Smacznego.
1 komentarze
I do tego szklanka zimnego mleka..pycha;)
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.