poniedziałek, 5 grudnia 2011

Chałka z kruszonką

Przepis znalazłam  TU
Chałka wyszła bardzo pyszna, jest jedno ale, zamiast dwóch warkoczy zaplotłam jeden, no bo co tam i chałka tak mi wyrosła że mało nie uciekła z blaszki.
Jak napisali że maja być dwie to maja być i koniec ha ha.
Zróbcie dwie.


Przepis cytuję za autorką:
                Składniki:
  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 kostki drożdży (50g)
  • 2 jajka
  • 6 łyżek cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 paczki rodzynek
  • 4 łyżki masła
  • szczypta soli
  • jajko do posmarowania ciasta
               Kruszonka:
  • 4 łyżki masła
  • 3 łyżki cukru
  • ok. 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

1/2 szklanki mleka lekko podgrzać, dodać drożdże, 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki i dokładnie utrzeć,  pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 15 min.
W tym czasie utrzeć całe jajka z pozostałymi 5 łyżkami cukru do białości.
Masło stopić w pozostałym mleku i pozostawić do przestudzenia.
Mąkę przesiać w dużą miskę, wymieszać z solą i rodzynkami.
Następnie zrobić w niej dołek, dodać rozczyn, ubite jajka i mleko z masłem i porządnie wyrobić.
Wyrobione ciasto pozostawić w ciepłym miejscu, aż podwoi swoją objętość.
Teraz zrobić kruszonkę: utrzeć masło z cukrem, dodać mąkę i cynamon i dalej ucierać, aż zrobią się grudki.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę, jeszcze chwilę zagnieść, a następnie podzielić na pół, a każdą połówkę jeszcze na 6 części.
Z każdej części uformować wałek i zapleść z nich 2 warkocze.
Jak zaplatać chałkę nauczycie się w Pracowni Wypieków
Następnie przełożyć na natłuszczoną blachę, posmarować ubitym jajkiem i posypać kruszonką.


Piec ok. 25 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Najlepsza z dżemikiem albo masłem czekoladowym.
Smacznego.

1 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger