Przepis znalazłam w sieci już wieki temu i nawet nie wiem gdzie.
Tutaj przepis zmodyfikowałam do własnych potrzeb.
Biszkopt serowo - jabłkowy.
Składniki:
Sernik: duża blacha sernikowa 35,5 x 20 cm
- 300 g masła
- 1000 g sera z wiaderka
- 2 serki homogenizowane naturalne każdy po 150 g
- 400 g cukru pudru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 13 jaj
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Biszkopt kolorowy:
- 9 jaj
- 1 i 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej T 650
- 1 kisiel wiśniowy
- 1 płaska łyżeczka kakao
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Czwarte ciasto do biszkoptu:
Masa jabłkowa:
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 białka
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Masa jabłkowa:
- 2000 g winnych jabłek - szara reneta
- 2 łyżki masła
- 1 galaretka o smaku kiwi
- 1 galaretka o smaku truskawkowym
- 2 cukry waniliowe
- 150 g czekolady mlecznej
- biała posypka czekoladowa
Przygotowanie ciasta:
- Będą potrzebne duże naczynia przy przygotowaniu ciasta.
- Masło utrzeć z cukrem. dodając po jednym żółtku.
- Następnie dodajemy ser zmieszany z mąką i proszkiem do pieczenia.
- Pianę z białek ubić na sztywno z odrobiną soli a następnie delikatnie połączyć z masą serową.
- Gotową masę serową podzielić na dwie części.
- Upiec dwa cienkie serniki w formie o wymiarach 35,5 x 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia gdyż każdy placek trzeba wyjąć z formy.
- Piec serniki w temp 170 stopni przez 45 minut każdy.
- 9 białek ubić na sztywno dodając cukier a następnie po jednym żółtku, mąkę (przesianą) i proszek do pieczenia.
- Masę podzielić na trzy równe części.
- Do jednej dodać suchy kisiel wiśniowy i dobrze wymieszać.
- Do drugiej dodać kakao i również dobrze wymieszać.
- Trzecią pozostawić bez zmian.
- Ubić białka z cukrem, dodając mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia.
- Na blaszkę w której piekły się serniki również wyłożoną papierem do pieczenia wykładać kupkami wszystkie cztery kolorowe masy.
- Piec w temp 170 stopni przez 35 minut.
- Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- Masło rozgrzać i dodać jabłka.
- Smażyć pod przykryciem przez 15 minut na wolnym ogniu.
- Dodać cukry waniliowe.
- Następnie masę podzielić na dwie równe części.
- Do jednej dodać suchą galaretkę kiwi i smażyć do rozpuszczenia galaretki.
- Drugą część jabłek smażyć z galaretką truskawkową.
Składanie ciasta:
Przepis dodaję do Akcji Wigilia
Smacznego.
Przepis gdzieś z sieci.
- Moja forma była za niska więc ją przedłużyłam twardą folią plastikową.
- Na dno formy tej samej w której piekłam ułożyć jeden sernik a na nim smażone jabłka z galaretką kiwi, mają być ciepłe wtedy ciasto się nie rozwarstwi.
- Na jabłka układamy biszkopt kolorowy a na nim znowu ciepłe jabłka z galaretką truskawkową.
- Na wierzchu układamy drugi sernik.
- Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i fantazyjnie polewamy ciasto a następnie dekorujemy białą czekoladową posypką.
- Czasochłonne ale samo wykonanie dość proste.
Przepis dodaję do Akcji Wigilia
Smacznego.
Przepis gdzieś z sieci.
3 komentarze
Jakie fajne kolorowe pyszne ciasto:)
OdpowiedzUsuńsuper wygląda ale baaaaaaaaaaaaaardzo pracochłonne
OdpowiedzUsuńTrochę pracy jest ale jest tego wart.Niebo w gębie jak mawiają.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.