Zapraszam serdecznie.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków ugotowanych w łupinach
- 4 jaja
- 250 g pieczarek lub 400 g świeżych grzybów
- 2 duże cebule
- 2-3 łyżki tłuszczu
- 2/3 szklanki śmietany
- 1 łyżka mąki
- 1/2 puszki kukurydzy konserwowej z suszonymi pomidorami
- sól
- cukier
- szklanka bułki tartej
Ugotowane ziemniaki pokroić na plastry.
Pieczarki pokroić w plastry i usmażyć na odrobinie tłuszczu...jeśli mamy grzyby świeże to trzeba je obgotować.
Pokrojoną w kostkę cebulę zeszklić na tłuszczu i dodać grzyby.
Wymieszać.
Jaja ugotować na twardo-obrać i pokroić w plasterki.
Naczynie wysmarować tłuszczem i wysypać cienką warstwę bułki tartej.
Układać warstwami-na dno plastry ziemniaków potem jaja i cebulę wymieszaną z grzybami a także kukurydzę.
Każdą warstwę oprószyć solą.
Pierwszą i ostatnią warstwą powinny być ziemniaki.
Mąkę wymieszać ze śmietaną, solę i odrobina wody i zalać zapiekankę.
Wierzch potrawy posypać resztą bułki tartej.
Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 40 minut pod przykryciem.
Na 10 minut przed końcem przykrycie zdejmujemy aby bułeczka ładnie się zarumieniła.
Smacznego.
2 komentarze
Hej dzieki za super przepis. Robiłam ta zapiekanke wczoraj i była przepyszna. Troche pozmienialam, np miałam mało pieczarek więc ugotowalam ziemniaki z suszonymi grzybami. Te grzybki dałam też do tej cebulki na patelni z pieczarkami. Dałam tez świeże pomidory bo akurat miałam. Pozdrawiam. Dominika
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę że Wam smakowało.
UsuńWłasne zmiany zawsze miło widziane.
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.