Potrwa jest słodka a z kiełbasą jest wyborna.
Przemek nazwał danie "Gulasz-cebularz", ale jak zwał tak zwał, ważne że smakuje wybornie.
Bigos z cebuli przygotowałam w ramach Akcji
GOTUJEMY PO POLSKUktórej patronem jest serwis zPierwszegoTłoczenia
Składniki:
- 6 dużych cebul
- krążek kiełbasy dobrze uwędzonej typu myśliwska
- 1 łyżka skwarek
- sól
- pieprz
- cukier
- olej
Cebulę proponuję aby obierał ktoś odporny bo łez się wyleje wiele.
Pokroić cebulę w pół plasterki.
Wrzucić do rondla wlać kilka łyżek oleju, szczyptę soli i cukru i dusić pod przykryciem do miękkości.
Kiełbasę pokroić w pół plasterki i dołączyć do cebuli.
Cebula aby była miękka musi się dusić ok. 1 godziny.
Na koniec doprawić solą i pieprzem.
Smacznego.
Przepis rodzinny.
2 komentarze
Robię bardzo podobnie,nawet kiedyś na bloga wklejałam.U mnie tata robił najlepszy:)))
OdpowiedzUsuńTak, tak, znam ten smak. Moja mama w moich dziecięcych latach też nam to robiła,często na kolację :) u nas nazywało się to po prostu cebula duszona. Pyszności :)
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.