niedziela, 13 listopada 2011

Smalec

Smalec mojej babci przygotowałam w ramach akcji  GOTUJEMY PO POLSKU
którego patronem jest serwis  zPierwszegoTłoczenia.pl
                       Składniki:
  • 1 kg sadła wieprzowego
  • 1 kg słoniny
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
Słoninę i sadło pokroić w drobną kostkę i topić na patelni aż pozostaną małe skwareczki.
Na końcu dodać przeciśnięty czosnek i sól.
Zlać i wystudzić i używać do czego się da np.do bigosu lub do kanapek.
Część sadła stopiłam bez dodatków bo będzie mi potrzebne do ciastek ale o tym za chwilę.
Smacznego.
Przepis rodzinny.

2 komentarze

  1. O jak bym zjadła takiego smalczyku:)Muszę powiedzieć że to bardzo polskie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale pojadłabym teraz takiego domowego smalczyku :)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger