Sernik jest cudny, pyszny, kremowy i same nad nim ochy i achy.
Upieczcie sobie taki a nie pożałujecie.
Sernik z niespodzianką.
Składniki na spód kakaowy: tortownica 24 cm
Składniki na masę serową:
- 400 g mąki pszennej T 650
- 200 g masła
- 150 g drobnego cukru
- 40 g kakao
- 1 jajko
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie sernika:
- Z podanych składników zagnieść ciasto, uformować kulę, zawinąć w folię i schłodzić przez 1 godzinę.
- Dno formy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem.
- 2/3 ciasta rozwałkować i wyłożyć nim dno i boki tortownicy.
- Piec w temperaturze 180°C przez 10 minut.
- Wyjąć i odstawić do przestygnięcia.
Składniki na masę serową:
- 500 g sera białego trzykrotnie mielonego
- 250 g mascarpone
- 100 g drobnego cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru proszek 40 g
- 4 jajka
- Wszystkie składniki oprócz jajek zmiksować na gładką masę, na koniec dodać jajka i zmiksować tylko tyle, by powstała jednolita masa.
- Ważne jest, aby po dodaniu jajek nie miksować już długo sera, wtedy sernik nam nie popęka ani nie opadnie.
- Gotową masę serową wylać na podpieczony spód.
- Z pozostałego ciasta odrywać małe kawałki, robić z nich kulki i wrzucać do masy serowej, w razie potrzeby leciutko dociskając, tak, aby cała kulka była schowana w masie serowej.
- Piec w temperaturze 150°C przez ok 1,5 godziny.
- Sernik jest gotowy, gdy środek jest ścięty i po dotknięciu sprężynuje.
- Ostudzić w uchylonym piekarniku, następnie wyjąć, pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
- Włożyć do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc.
- Tak jak cudnie wygląda tak i smakuje wyśmienicie, polecam.
Smacznego.
Przepis od Asi.
10 komentarze
Rzeczywiście niespodzianka nie ma co:) a mogę chociaż kawałek??
OdpowiedzUsuńNo! Ty czarujesz bez żartów!
OdpowiedzUsuńja robiłam taki serniczek ale z porcja ciasta na górze ale pomysł z ta niespodzianka w środku podoba mi się :)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńpyszny ten sernik - sama taki piekę.
OdpowiedzUsuńoch, jaki uroczo łaciaty Ci wyszedł!
Świetnie wygląda! Bardzo pozytywne ciacho :)
OdpowiedzUsuńKonkursiki bierz póki jest:-)
OdpowiedzUsuńAsiek...dodałam co trzeba...jest ok.
Super wygląda po przekrojeniu :-)
OdpowiedzUsuńTen też jest rewelacyjny.
OdpowiedzUsuńfajny przepis i jaka niespodzianka po przekrojeniu :)
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.