Jest puszysty, pachnący jesienią, delikatny, idealny do kawy czy herbaty.
Sernik z dynią.
Składniki: forma 23 x 23 cm
Ciasto:
Przepis własny.
Składniki: forma 23 x 23 cm
Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej T 650
- 1 szklanki cukru trzcinowego
- 1 całe jajo
- 100 g masła
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki kakao
Przygotowanie sernika:
- Z podanych składników bez kakao zagnieść ciasto i podzielić na pół.
- Do jednej części dodać kakao i zagnieść ponownie.
- Częścią ciasta z kakao wylepić dno formy 23 x 23 cm.
- Ciasto jasne włożyć do zamrażarki.
- 3 serki homogenizowane waniliowe po 150 g każdy
- 5 serków homogenizowanych naturalnych po 150 g każdy
- 4 jaja
- 3/4 szklanki cukru trzcinowego
- 100 g masła
- 1 budyń waniliowy 60 g
- 300 g pokrojonej w kostkę dyni
- Żółtka oddzielić od białek i ubić białka na sztywno ze szczyptą soli.
- Żółtka utrzeć z cukrem - nie trzeba miksować, wystarczy dobrze wymieszać łyżką.
- Do żółtek dodać serki, budyń i rozpuszczone masło.
- Na koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać.
- Na dno tortownicy z ciastem ciemnym wyłożyć masę serową .
- Na wierzchu masy serowej równomiernie rozłożyć kawałki dyni.
- Na dynię zetrzeć ciasto jasne.
- Piec ok. 1 godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Przepis własny.
1 komentarze
Witam :D Ciasto wygląda przepysznie i aż kusi, ale niestety nie mogę zakwalifikować je do akcji, gdyż nie jest w całości jednego koloru :( a dwóch...kuszących, ale jednak dwóch :( pozdrawiam ciepło i czekam na dalsze kombinowanie :D :*
OdpowiedzUsuńps. cudne zdjecia i blog napewno wroce nie raz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.