Wyszedł znakomity, delikatny o zapachu lata.
Sernik malinowo - jagodowy na zimno.
Składniki: tortownica 24 cm z kominem
Przepis własny.
- 4 serki malinowe po 150 g każdy
- 4 serki jagodowe po 150 g każdy
- 600 ml śmietany kremówki
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 1 śmietanfix
- sok z pół cytryny
- 1 galaretka malinowa
- 1 galaretka z owoców leśnych
- 1 galaretka jabłko - kiwi
- 100 g malin - miałam mrożone
- 100 g jagód leśnych - miałam mrożone
Przygotowanie sernika:
- Galaretkę malinową i z owoców leśnych rozpuścić każdą oddzielnie w 1 szklance wrzącej wody.
- Schłodzić.
- Galaretkę jabłko - kiwi rozpuścić w ilości wody podanej na opakowaniu.
- Śmietanę ubić na sztywno z cukrem, śmietanfixem i sokiem z cytryny.
- Śmietanę podzielić na pół.
- Serki malinowe wymieszać z połową śmietany i galaretką malinową a serki jagodowe z drugą połową śmietany i galaretką z owoców leśnych.
- Formę - u mnie tortownica z kominem, posmarować oliwą aby potem ładnie sernik się odkleił od brzegów formy.
- Na dno formy wylać połowę masy malinowej i powrzucać połowę malin, wstawić do lodówki do zastygnięcia.
- Na masę malinową wlać połowę masy jagodowej i powrzucać jagody, zostawić do stężenia.
- Następnie drugą część masy malinowej i owoców a po stężeniu drugą część masy jagodowej i resztą jagód.
- Gdy masa dobrze stężeje wylać na sernik wystudzoną galaretkę jabłko-kiwi.
- Zostawić na co najmniej 3 godziny w lodówce.
Przepis własny.
1 komentarze
strasznie mi się podoba ta kolorystyczna mozaika na serniczku, no i wiadomo, smaki lata, mniam :)
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.