sobota, 5 listopada 2011

Prosty serek mascarpone

Przepis pochodzi z bloga  Wypiecz Wymaluj
I za autorką cytuję a ser jest pyszny , robiłam już deser z jego udziałem i naleśniki i potwierdzam, pychotka.
                         Składniki:
  • 4 szklanki (1 litr) tłustej śmietany ( ja dałam śmietanę kremówkę 36 % ale może tez być kwaśna albo słodka 30% bo z takiej też robiłam)
  • 1 łyżka octu na bazie białego wina.
Śmietanę wlać do górnej części naczynia do gotowania na parze i powoli podgrzewać do temperatury 87,5 st. C, od czasu do czasu mieszając (ja ustawiłam miskę na garnku z wodą i tez było dobrze).
Temperaturę należy starannie kontrolować.
Dodać ocet i mieszać, aż śmietana zacznie się warzyć (będą to małe grudki).
Naczynie z serem odstawić pod przykryciem na 15 minut lub do stężenia sera.
Skrzep przelać lub przełożyć łyżką cedzakową na durszlak wyłożony muślinem i umieszczony nad dopasowaną wielkością miską.
Po całkowity ostudzeniu skrzep odstawić do lodówki na 24 godziny w celu dalszego osączenia i stężenia.
Odlać płyn i przełożyć mascarpone do naczynia ze szczelnym zamknięciem.
Można przechowywać w lodówce do 3 dni. Przed spożyciem dokładnie wymieszać.
Z podanej ilości składników wychodzi około 0,5 kg mascarpone.
Robiłam już wcześniej mascarpone    przepis TU
Ten jednak jest o niebo smaczniejszy i ma odpowiednią konsystencję.
Ser dodaję do Akcji   Zróbmy sobie ser domowy

5 komentarze

  1. Widziałam ten przepis u wspomnianej wypiecz wymaluj i się zastanawiałam nad tą tłustą śmietaną ,czy to może być zwykła kremówka 30-36% czy chodzi tu o taką tłustą od krowy?Powiedz mi Dorotko jeszcze czy używasz jakiegoś termometru czy tak na wyczucie robisz mam chęć zrobić ale nie wiem czy uda mi się skoro nie posiadam termometru? I jeszcze jak możesz to podpowiedz gdzie kupujesz podpuszczkę? Dzięki i pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
  2. śmietany tłustej? TZN ile procent? Przepis wygląda super:)

    OdpowiedzUsuń
  3. świetnie wyszedł! Bardzo się cieszę, że mój przepis się sprawdził :-)

    pozdrawiam
    wypiecz wymaluj

    OdpowiedzUsuń
  4. @co by tu zjeść...używam termometru ale bez też dasz radę bo jak śmietana ma 87,5 stopnia to zaczyna parowac dość intensywnie i jest dośc goraca.
    @estragonka...smietana może być 30 % lub 36% wyjdzie z jednej i drugiej bo robiłam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Zrobiłam w zeszłym tygodniu. Super przepis na pewno jeszcze nie raz z niego skorzystam :)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger