niedziela, 20 listopada 2011

Piernik staropolski-wersja dojrzewająca

Piernik piekłam już nie raz ale jakoś zdjęcie się nie zachowało, więc przepis teraz a jak będzie gotowy to pochwalę się piernikiem.
Jest to przepis kuchni staropolskiej.


                          Składniki:
  • 500 g miodu - może być sztuczny
  • 2 niepełne szklanki cukru
  • 250 g
  • 250 g masła lub smalcu
  • 1 kg i 1 szklanki mąki tortowej
  • 3 jaja
  • 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 szklanki posiekanych orzechów włoskich lub mieszanych
  • 1/2 szklanki skórki pomarańczowej w cukrze
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 1 czubata łyżka ciemnego kakao
  • 2 płaskie łyżeczki cynamonu
  • 2 płaskie łyżeczki imbiru
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki goździków - utłuczonych
  • szczypta soli
Ciasto z bakaliami

Ciasto gotowe do leżakowania
Miód, cukier i tłuszcz włożyć do garnka i podgrzewać stale mieszając aż wszystkie składniki się połączą.
Masę ostudzić i dodać do niej mąkę, jajka, sól, sodę, rozpuszczone w zimnym mleku kakao oraz przyprawy.
Rodzynki muszą być sparzone i osączone.
Ciasto dobrze wyrobić.
Pod koniec wyrabiania dodać bakalie.
Uformować kulę i włożyć ją do szklanego, kamionkowego lub emaliowanego naczynia.
Przykryć folią plastikową a następnie lnianą ściereczką podwójnie złożoną.
Naczynie z ciastem odstawić na 3 tygodnie w chłodne miejsce np. na oknie, w spiżarni lub piwnicy ale nie do lodówki.
Po 3 tygodniach:
Blachę wysmarować margaryną i wysypać mąką.
Ciasto wyłożyć warstwą grubości najwyżej 5 cm.ponieważ podczas pieczenia bardzo rośnie.
Piec 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180-200 stopni.
Po upieczeniu i ostudzeniu placek owinąć w ściereczkę i odłożyć na 7-10 dni aż placek zmięknie.
Piernik przekroić na dwie, trzy warstwy i przełożyć powidłami lub masą orzechową i polać polewą czekoladową.


JA SWOJE OKRYŁAM FOLIĄ I PIELUCHĄ TETROWĄ ZŁOŻONĄ NA POŁOWĘ.
Zawsze robiłam tak samo i wyszło pyszne.
Na zrobienie ciasta jest ostatni dzwonek, więc szybko zarabiajcie.
Przepis rodzinny.
Przepis dodaje do Akcji    Wigilia-zapraszamy do stołu

4 komentarze

  1. aż zapachniało tymi piernikowymi aromatami!

    OdpowiedzUsuń
  2. Sądząc po składnikach jest na pewno bardzo aromatyczny :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Musi być wspaniały. Widziałam go już w kilku miejscach i dojrzewam do zrobienia go:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziś szukałam przepisu na piernika, znalazłam to ale chyba już za późno jest:(

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger