Pomysł znalazłam TU
Znakomity, kremowy, rozpływający się w ustach.
Jedynie co mogę Wam doradzić aby jaja były z pewnego źródła i świeżutkie, no i trzeba je koniecznie sparzyć.
Jest to przepis kuchni włoskiej....którą uwielbiam.
Krem ten z reguły podaje się we Włoszech w Boże Narodzenie do ciasta Pandoro, gdyż doskonale smakuje z puszystym ciastem drożdżowym.
Idealnie schłodzony smakuje wybornie "solo" jak i ze świeżym ciastem...
Koniecznie spróbujcie.
Cytuję za oryginałem:
Składniki:
- 340 g serka mascarpone - u mnie domowej roboty
- 2 jajka
- 4 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka naturalnej mielonej kawy
- wiórki czekoladowe do posypania
Białka ubić na sztywną pianę.
Żółtka wraz z cukrem wrzucić do serka mascarpone i miksować kilka minut.
Do masy serowej dodać ubite białka, kawę i bardzo delikatnie wymieszać.
Schładzać w lodówce przez około 1 godzinę.
Przepis dodaję do Akcji Wigilijnej Wigilia-zapraszamy do stołu
Smacznego.
2 komentarze
Cieszę się, że krem smakuje :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Podziwiam ciekawe pomysły - często tu zaglądam.
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.