której patronem jest serwis zPierwszegoTłoczenia
przygotowałam modrą kapustę , przepis kuchni śląskiej.
Składniki:
- 1 nieduża główka kapusty czerwonej
- kawałek słoniny
- 1 cebula
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 kieliszek octu
- sól, pieprz, cukier
- 1 winne jabłko
Kapustę grubo szatkujemy, cebulę i słoninę kroimy w kostkę.
Kapustę wrzucamy do garnka z dodatkiem 1/2 szklanki wody i dusimy ok. 20 min.
Słoninę wrzucamy na patelnię i topimy na skwarki; kiedy już się wytopi dodajemy mąkę, cebulę i ocet, dokładnie mieszamy i zestawiamy z ognia.
Jabłka obieramy i ścieramy na grubej tarce do garnka z kapustą, dodajemy zasmażkę, sól, cukier i pieprz i dusimy odrobinę.
Gotowe...do kapusty koniecznie kluski śląskie i gulasz albo roladki.
Smacznego!!!
Przepis dołączam również do akcji TĘCZA SMAKÓW
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.