wtorek, 1 listopada 2011

Makaron z semoliny w sosie cztery sery

Przepis kuchni włoskiej.
Znalazłam oryginalny włoski makaron z semoliny z pszenicy durum.
Semolina – gruboziarnista mąka lub drobna kasza otrzymywana z pszenicy twardej (durum), używana do przemysłowej produkcji makaronu lub kuskusu.
Do tego pyszny sos cztery sery.
Przepis dodaje do Akcji  VIVA ITALIA
Jako pierwsze danie Primi Piattti.


                Składniki:
  • 500 g makaronu jajecznego z semoliny z pszenicy durum
  • duża garść szpinaku
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 papryka marynowana
  • sól
  • pieprz
  • sos cztery sery
Szpinak umyć i pokroić w paski.
Makaron ugotować aldente.
Paprykę pokroić w paseczki.
Czosnek pokroić w plasterki i podsmażyć na oliwie a następnie dodać szpinak i smażyć przez kilka chwil.
Szpinak szybciutko mięknie.
                   Na sos cztery sery:
  • ser żółty 50g
  • ser topiony śmietankowy 100g
  • ser camembert 60g
  • ser lazur 50g
  • mleko 50ml
  • sól, pieprz
Mleko wlać na patelnie.
Gdy zacznie wrzeć, wrzucić pozostałe składniki.
Dusić do momentu rozpłynięcia serów i ich połączenia.
Zamieszać dokładnie i doprawić do smaku.


Gdy sos będzie gotowy łączymy go ze szpinakiem i pokrojoną papryką.
Następnie dodajemy makaron...podgrzewamy i Smacznego.

1 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger