Znalazłam oryginalny włoski makaron z semoliny z pszenicy durum.
Semolina – gruboziarnista mąka lub drobna kasza otrzymywana z pszenicy twardej (durum), używana do przemysłowej produkcji makaronu lub kuskusu.
Do tego pyszny sos cztery sery.
Przepis dodaje do Akcji VIVA ITALIA
Jako pierwsze danie Primi Piattti.
Składniki:
- 500 g makaronu jajecznego z semoliny z pszenicy durum
- duża garść szpinaku
- 4 ząbki czosnku
- 1 papryka marynowana
- sól
- pieprz
- sos cztery sery
Makaron ugotować aldente.
Paprykę pokroić w paseczki.
Czosnek pokroić w plasterki i podsmażyć na oliwie a następnie dodać szpinak i smażyć przez kilka chwil.
Szpinak szybciutko mięknie.
Na sos cztery sery:
- ser żółty 50g
- ser topiony śmietankowy 100g
- ser camembert 60g
- ser lazur 50g
- mleko 50ml
- sól, pieprz
Gdy zacznie wrzeć, wrzucić pozostałe składniki.
Dusić do momentu rozpłynięcia serów i ich połączenia.
Zamieszać dokładnie i doprawić do smaku.
Następnie dodajemy makaron...podgrzewamy i Smacznego.
1 komentarze
Wspaniały. Uwielbiam takie dania :D
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.