niedziela, 13 listopada 2011

Kruche ciasteczka z marmoladą

Pamiętam jak z babcią siekałam tłuszcz z mąką na stolnicy, wspomnienia ach wspomnienia.
Dla mnie problem był z sadłem wieprzowym, bo niby gdzie dostać to cudo.
Koleżanka kupiła pół świniaczka i co?, mam sadło.
Dzięki Ania.
Ciastka przygotowałam w ramach akcji GOTUJEMY PO POLSKU
której patronem jest serwis zPierwszegoTłoczenia.pl
Mimo iż w ciastkach jest spora ilość tłuszczu ciastka są bardzo kruche i leciutkie.

Składniki:
  • 500 g smalcu - sadła - zwykły też może być ale to już nie ten smak
  • 2 całe jaja
  • 200 ml śmietany kwaśnej
  • 20 g drożdży
  • 1 łyżka octu
  • szczypta soli
  • mąki ile się wgniecie - tak ok. 1000 g
  • marmolada śliwkowa
Przygotowanie ciasteczek:
  • Składniki posiekać nożem, dodać pokruszone drożdże.
  • Zagnieść ciasto.
  • Ciasto rozwałkować na cienkie placki, pokroić w kwadraty.
  • Na każdy kwadrat nałożyć marmoladę i zwinąć w rulon.
  • Piec na złoty kolor w temperaturze 170 stopni ok 40-45 minut.
  • Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Smacznego.
Przepis zgłaszam do Akcji......Wigilia-zapraszamy do stołu
Przepis rodzinny.

3 komentarze

  1. takie ciasteczka kiedys kupowaliśmy na wagę, pyszne są

    OdpowiedzUsuń
  2. te ciacha są the best!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też tak myslę a babcia patrzy z góry i uśmiecha się pięknie. Dziękuję.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger