sobota, 26 listopada 2011

Krakowskie małdrzyki czyli mini serniczki

Przepis znalazłam u KAROLINY podczas Akcji " Gotujemy po polsku" i tak mnie zaciekawiły że musiałam spróbować.
Są po prostu pyszne.
Krakowskie małdrzyki..

Składniki:
  • 500 g twarogu półtłustego
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 20 g masła
  • 30 g mąki pszennej T 650
  • cukier waniliowy - 1 łyżka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier puder do posypania
  • ulubiona konfitura lub świeże owoce - ja użyłam konfitury z czarnej porzeczki z domowych zapasów

Przygotowanie serniczków:
  • Ser zmielić - raz wystarczy.
  • Dodać całe jajko i żółtko, masło i cukier waniliowy.
  • Wszystko razem dokładnie wymieszać.
  • Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i jeszcze raz wymieszać.
  • Ciasto będzie dość gęste.
  • Ciasto nabierać łyżką i nakładać na patelnie z rozgrzanym tłuszczem - ja smażyłam na patelni z "plastrem miodu" i nie używałam tłuszczu.
  • Smażyć na złoty kolor z obu stron.
  • Posypać cukrem pudrem i podawać z ulubioną konfiturą - u mnie konfitura z czarnej porzeczki.
  • Jak poznacie te placuszki - serniczki to też je polubicie.
Smacznego.
Przepis kuchni regionalnej, krakowskiej

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger