Są po prostu pyszne.
Krakowskie małdrzyki..
Składniki:
Przepis kuchni regionalnej, krakowskiej
Składniki:
- 500 g twarogu półtłustego
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 20 g masła
- 30 g mąki pszennej T 650
- cukier waniliowy - 1 łyżka
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier puder do posypania
- ulubiona konfitura lub świeże owoce - ja użyłam konfitury z czarnej porzeczki z domowych zapasów
Przygotowanie serniczków:
- Ser zmielić - raz wystarczy.
- Dodać całe jajko i żółtko, masło i cukier waniliowy.
- Wszystko razem dokładnie wymieszać.
- Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i jeszcze raz wymieszać.
- Ciasto będzie dość gęste.
- Ciasto nabierać łyżką i nakładać na patelnie z rozgrzanym tłuszczem - ja smażyłam na patelni z "plastrem miodu" i nie używałam tłuszczu.
- Smażyć na złoty kolor z obu stron.
- Posypać cukrem pudrem i podawać z ulubioną konfiturą - u mnie konfitura z czarnej porzeczki.
- Jak poznacie te placuszki - serniczki to też je polubicie.
Przepis kuchni regionalnej, krakowskiej
2 komentarze
fajne te twoje serniczki :-)
OdpowiedzUsuńuwielbiam wszelkie placki, placuszki i tym podobne :)
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.