Kopytka przygotowałam w ramach akacji GOTUJMY PO POLSKU
której patronem jest serwis zPierwszegoTłoczenia
Na kopytka potrzebowałam:
- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- 1 upieczony burak czerwony(miałam długi burak)
- 1/4 ilości masy buraczano-ziemniaczanej mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 jajo
- szczypta soli
Buraka upiekłam w foli i po obraniu roztarłam go blenderem na gruboziarnistą masę.
Ostudzone ziemniaki połączyłam z masą buraczaną i dodałam 1/4 ilości masy warzywnej mąki pszennej, jajo oraz sól i mąkę ziemniaczaną (dzięki niej są pulchne).
Zagniotłam ciasto a następnie ciasto podsypując mąką podzieliłam na części z których uformowałam wałki.
Następnie pokroiłam nożem maczanym w mące na kopytka.
Wrzuciłam je do wrzącej osolonej wody i gotowałam do wypłynięcia kopytek i zagotowania wody.
Podałam z sosem chrzanowo--musztardowym
i kotletem z karczku
Smacznego!
3 komentarze
Zaraz....zaraz :) znam te kopytka :)
OdpowiedzUsuńKonkursowy Konkursu jak miło Cię tu gościć....rozgość się bardzo proszę:-)
OdpowiedzUsuńpomału pozwiedzam sobie i nauczę się tutaj poruszać :) i będzie fajnie. Miłej nocki życzę :)
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.