sobota, 12 listopada 2011

Kopytka różowe

Kopytka te już od jakiegoś czasu goszczą na naszym stole a zmieniam tylko dodatki.
Kopytka przygotowałam w ramach akacji  GOTUJMY PO POLSKU
której patronem jest serwis    zPierwszegoTłoczenia





Na kopytka potrzebowałam:
  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 1 upieczony burak czerwony(miałam długi burak)
  • 1/4 ilości masy buraczano-ziemniaczanej mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 jajo
  • szczypta soli
Ziemniaki ugotowałam i przecisnęłam przez praskę a następnie dobrze ostudziłam.
Buraka upiekłam w foli i po obraniu roztarłam go blenderem na gruboziarnistą masę.
Ostudzone ziemniaki połączyłam z masą buraczaną i dodałam 1/4 ilości masy warzywnej mąki pszennej, jajo oraz sól i mąkę ziemniaczaną (dzięki niej są pulchne).
Zagniotłam ciasto a następnie ciasto podsypując mąką podzieliłam na części z których uformowałam wałki.
Następnie pokroiłam nożem maczanym w mące na kopytka.
Wrzuciłam je do wrzącej osolonej wody i gotowałam do wypłynięcia kopytek i zagotowania wody.
Podałam   z     sosem chrzanowo--musztardowym
i   kotletem z karczku
Smacznego!

3 komentarze

  1. Zaraz....zaraz :) znam te kopytka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Konkursowy Konkursu jak miło Cię tu gościć....rozgość się bardzo proszę:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. pomału pozwiedzam sobie i nauczę się tutaj poruszać :) i będzie fajnie. Miłej nocki życzę :)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger