piątek, 11 listopada 2011

Chlebek z rodzynkami

Znakomity do kawki z konfiturą albo tylko ze świeżym masłem.

                    Składniki:
            Zaczyn:
  • 1/2 szklanki zakwasu pszennego
  • szklanka mąki graham, orkiszowej, żytniej razowej (do wyboru)
  • szklanka letniej wody
Wszystko razem wymieszać i zostawić na 24 godziny
                        Chleb właściwy:
  • 1 kg mąki pszennej typ 550
  • 3 szklanki letniej wody
  • 3 łyżeczki soli
  • 1/6 kostki świeżych drożdży  (ok. 18 g - zrobić papkę z wodą )
  • 3/4 szklanki otrąb pszennych
  • 3/4 szklanki siemienia lnianego
  • 3/4 szklanki pestek  słonecznika
  • wyżej zarobiony zaczyn
  • szklanka rodzynek
 Wyrobić ciasto i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
  Foremki posmarować masłem i wysypać mąką.
Po godzinie ciasto odgazować.
 Z podanego ciasta odłożyć ok. 1/2 szklanki na następny wypiek.
Zakwas może być przechowywany w lodówce do 14 dni.
 Ciasto przełożyć do foremek i wygładzić wodą.
Piec 15 minut w 160 stopniach po czym zwiększyć temperaturę do 200 stopni i piec godzinę.
Smacznego.

1 komentarze

  1. Tyyle pysznych i zdrowych składników w jednym ;) Na pewno się kiedyś na niego skuszę!

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger