Składniki:
Zaczyn:
- 1/2 szklanki zakwasu pszennego
- szklanka mąki graham, orkiszowej, żytniej razowej (do wyboru)
- szklanka letniej wody
Chleb właściwy:
- 1 kg mąki pszennej typ 550
- 3 szklanki letniej wody
- 3 łyżeczki soli
- 1/6 kostki świeżych drożdży (ok. 18 g - zrobić papkę z wodą )
- 3/4 szklanki otrąb pszennych
- 3/4 szklanki siemienia lnianego
- 3/4 szklanki pestek słonecznika
- wyżej zarobiony zaczyn
- szklanka rodzynek
Wyrobić ciasto i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
Foremki posmarować masłem i wysypać mąką.
Po godzinie ciasto odgazować.
Z podanego ciasta odłożyć ok. 1/2 szklanki na następny wypiek.
Zakwas może być przechowywany w lodówce do 14 dni.
Ciasto przełożyć do foremek i wygładzić wodą.
Piec 15 minut w 160 stopniach po czym zwiększyć temperaturę do 200 stopni i piec godzinę.Smacznego.
1 komentarze
Tyyle pysznych i zdrowych składników w jednym ;) Na pewno się kiedyś na niego skuszę!
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.