czwartek, 24 listopada 2011

Chleb z czarnuszką i fetą na zakwasie

O czarnuszce poczytajcie sobie  TUTAJ
Chlebek tym razem wzbogaciłam serem feta, twardym, oryginalnym greckim.

                     Składniki : ( 2 keksówki 26 x 12 góra )
           Zaczyn:
  • 1/2 szklanki zakwasu pszennego czynnego
  • 1 szklanka mąki graham, orkiszowej, żytniej razowej ( dałam graham)
  • szklanka letniej wody
Wszystko razem wymieszać i zostawić na 24 godziny pod przykryciem w temperaturze pokojowej.

                                  Chleb właściwy
  • 1 kg mąki pszennej typ 550
  • 3 szklanki letniej wody
  • 3 łyżeczki soli
  • 1/6 kostki drożdży  ( zrobić papkę z wodą )
  • 3/4 szklanki otrąb
  • 3/4 szklanki siemienia lnianego
  • 2 łyżki czarnuszki
  • wyżej zarobiony zaczyn
  • kostka sera feta twardego
Wyrobić ciasto i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
Ciasto podzielić na połowę.
Do jednej części dodałam ser feta pokrojony w kostkę a druga część pozostawiłam tylko z czarnuszką.
Foremki posmarować masłem i wysypać mąką.
Z podanego ciasta odłożyć ok. 1/2 szklanki na następny wypiek.
Ciasto odłożone przechowywać w lodówce do 10 dni.
Piec 15 minut w 160 stopniach po czym zwiększyć temperaturę do 200 stopni i piec godzinę.
Smacznego.
Przepis własny.

2 komentarze

  1. Dobry wieczór, chce zrobić chleb z Pani przepisu.. ale ponieważ nigdy nie piekłam chleba a bardzo bym chciała mam pare pytań, może śmiesznych ale dla mnie ważnych. po pierwsze, czy zaczyn powinien być przechowywany na zewnątrz, w temperaturze pokojowej? w pojemniku otwartym, zamkniętym, przykryty czy nie? druga sprawa, czym najlepiej jest mieszać wszystkie te składniki?
    kiedy odkładam pół szklanki na następny chleb?po wymieszaniu całego tego zaczynu razem z sola, czarnuszką i drożdżami? czy bez czarnuszki?gdzie powinnam przechowywac ten zakwas na następny chleb i ile mogę go przetrzymywać i w jakim pojemniku najlepiej? i ostatnie moje pytanie, na ile foremek i jakiego rozmiaru jest ten przepis:) przepraszam za tak duza ilosc pytan ale chleb wyglada cudownie i bardzo zależy mi na tym, żeby wyszedł:) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już spieszę z odpowiedzią:
      Po kolei, zaczyn ma stać w temperaturze pokojowej całe 24 godziny, przykryty ściereczka lnianą.
      Składniki można mieszać drewniana łyżką ale i metalowa krzywdy im nie zrobi, pełna dowolność.
      Kiedy odłożyć ciasto?Jeśli dalej będziesz piekła chleb z czarnuszką wtedy można odłożyć już po jej dodaniu natomiast jeśli będzie to inny chleb wtedy należy odłożyć ciasto przed dodaniem czarnuszki.
      Ciasto zakwaszone należy przechowywać w lodówce do 10 dni, jeśli jednak nie pieczesz a chcesz aby nie zmarnowało się należy dokarmić je 1-2 łyżkami maki i ponownie wstawić do lodówki,nabierze charakteru tak jak zakwas.
      Potem przed pieczeniem wystarczy je wyjąć i dokarmić łyżką mąki na 12 godzin wcześniej.
      Przepis jest na 2 keksówki 26 X 12 góra.
      Na pewno się uda, pozdrawiam.
      A kto mi zadał tyle pytań?
      Dorota

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger