Chlebek tym razem wzbogaciłam serem feta, twardym, oryginalnym greckim.
Składniki : ( 2 keksówki 26 x 12 góra )
Zaczyn:
- 1/2 szklanki zakwasu pszennego czynnego
- 1 szklanka mąki graham, orkiszowej, żytniej razowej ( dałam graham)
- szklanka letniej wody
Chleb właściwy
- 1 kg mąki pszennej typ 550
- 3 szklanki letniej wody
- 3 łyżeczki soli
- 1/6 kostki drożdży ( zrobić papkę z wodą )
- 3/4 szklanki otrąb
- 3/4 szklanki siemienia lnianego
- 2 łyżki czarnuszki
- wyżej zarobiony zaczyn
- kostka sera feta twardego
Ciasto podzielić na połowę.
Do jednej części dodałam ser feta pokrojony w kostkę a druga część pozostawiłam tylko z czarnuszką.
Foremki posmarować masłem i wysypać mąką.
Z podanego ciasta odłożyć ok. 1/2 szklanki na następny wypiek.
Ciasto odłożone przechowywać w lodówce do 10 dni.
Piec 15 minut w 160 stopniach po czym zwiększyć temperaturę do 200 stopni i piec godzinę.
Smacznego.
Przepis własny.
2 komentarze
Dobry wieczór, chce zrobić chleb z Pani przepisu.. ale ponieważ nigdy nie piekłam chleba a bardzo bym chciała mam pare pytań, może śmiesznych ale dla mnie ważnych. po pierwsze, czy zaczyn powinien być przechowywany na zewnątrz, w temperaturze pokojowej? w pojemniku otwartym, zamkniętym, przykryty czy nie? druga sprawa, czym najlepiej jest mieszać wszystkie te składniki?
OdpowiedzUsuńkiedy odkładam pół szklanki na następny chleb?po wymieszaniu całego tego zaczynu razem z sola, czarnuszką i drożdżami? czy bez czarnuszki?gdzie powinnam przechowywac ten zakwas na następny chleb i ile mogę go przetrzymywać i w jakim pojemniku najlepiej? i ostatnie moje pytanie, na ile foremek i jakiego rozmiaru jest ten przepis:) przepraszam za tak duza ilosc pytan ale chleb wyglada cudownie i bardzo zależy mi na tym, żeby wyszedł:) pozdrawiam!
Już spieszę z odpowiedzią:
UsuńPo kolei, zaczyn ma stać w temperaturze pokojowej całe 24 godziny, przykryty ściereczka lnianą.
Składniki można mieszać drewniana łyżką ale i metalowa krzywdy im nie zrobi, pełna dowolność.
Kiedy odłożyć ciasto?Jeśli dalej będziesz piekła chleb z czarnuszką wtedy można odłożyć już po jej dodaniu natomiast jeśli będzie to inny chleb wtedy należy odłożyć ciasto przed dodaniem czarnuszki.
Ciasto zakwaszone należy przechowywać w lodówce do 10 dni, jeśli jednak nie pieczesz a chcesz aby nie zmarnowało się należy dokarmić je 1-2 łyżkami maki i ponownie wstawić do lodówki,nabierze charakteru tak jak zakwas.
Potem przed pieczeniem wystarczy je wyjąć i dokarmić łyżką mąki na 12 godzin wcześniej.
Przepis jest na 2 keksówki 26 X 12 góra.
Na pewno się uda, pozdrawiam.
A kto mi zadał tyle pytań?
Dorota
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.