ostatnio zauroczyła mnie czarnuszka, nawet nie wiedziałam że ona taka zdrowa i okazało się smaczna.
Warto tam ZAJRZEĆ
i poczytać jakim cudem jest czarnuszka.
- 1000 g mąki pszennej T 550
- 150 ml oleju
- 2 cebule
- 3 łyżeczki drożdży suszonych
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżki masła
- około 700 ml wody
- 3 łyżki pokrojonych suszonych pomidorów
- 2 łyżki czarnuszki
Ciasto przykrywam i odstawiam na kaloryfer na 1 godzinę do wyrośnięcia.
W tym czasie tnę cebulę w bardzo drobne pół plasterki i smażę na 2 łyżkach masła.
Gdy się zrumieni przekładam ją na talerz i uzupełniam pomidorami suszonymi pokrojonymi w kostkę i czarnuszką.
Wyrośnięte ciasto odgazowuję i wyrabiam ponownie z dodatkami.
Ciasto wkładam do dwóch keksówek i pozostawiam do ponownego rośnięcia na 40 minut.
Piekę przez 40 minut w temperaturze 190 stopni.
Chlebek jest puszysty i aromatyczny i dzięki olejowi długo zachowuje świeżość.
Polecam.
4 komentarze
ALE APETYCZNIE SIĘ PREZENTUJE:)Ja jeszcze nie spotkałam się z czarnuszką powiedz Dorotko jak ona smakuje?
OdpowiedzUsuńFajny pomysł na chlebek ;)
OdpowiedzUsuńDzięki DarkAngelika:-)
OdpowiedzUsuńKasiu:
OdpowiedzUsuńRe:cytuje za Wikipedią:
Surowiec zielarski: Nasienie czarnuszki – Semen Nigellae (Semen Melanthii, Z nasion wytwarza się olejek z czarnuszki siewnej – Oleum Nigelle (Oleum Melanthii aethereum). Nasiona zawierają dużo tłuszczu (do 40%), olejek lotny (do 1,5%), saponinę – melantynę (silnie trującą dla ryb, ale w dużych ilościach szkodliwą również dla organizmów stałocieplnych), garbniki, gorycz – nigellinę i alkaloid – damasceinę[potrzebne źródło].
Działanie: Żółciopędne, moczopędne, wiatropędne, przeciwbakteryne, przeciwbólowe, przeciwrobacze oraz rozkurczające na mięśnie gładkie, wzmaga wydzielanie mleka, poprawia trawienie, reguluje miesiączkę i wzmacnia odporność. Aby sporządzić odwar leczniczy należy łyżeczkę nasion zalać filiżanką wody i pić 2 razy dziennie. Czarnuszkę wewnętrznie stosuje się również w przypadku nieżytu oskrzeli, w chorobach wątroby, przy kamicy żółciowej, skąpomoczu. Zewnętrznie napary używane są przy trądziku, atopowym zapaleniu skóry i grzybicach skóry
Sztuka kulinarna: czarne nasiona służą jako dodatek do pieczywa, do przetworów warzywnych, do aromatyzowania wina oraz w niewielkim zakresie do produkcji olejku eterycznego używanego w cukiernictwie. Mielone nasiona czarnuszki stanowią dobrą namiastkę pieprzu, gdyż u osób wrażliwych nie podrażniają błony śluzowej żołądka.
Natomiast jeśli chodzi o smak....no to Ci powiem że nie wszystkim może smakować...czarne ziarna maja lekko ostrawy smak i ziołowy bardzo aromatyczny zapach...dla mnie bomba....ale przeciez możesz kupić (kosztuje ok.2 zł za opakowanie) i wypróbować....ale myslę że przypadnie Ci do gustu:-)
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.