Tak tez i z tym przepisem było.
Chlebek jest lekko słodkawy, aromatyczny.
Można go użyć jako tostowy, i może długo leżakować i nie wysycha.
Składniki:
- 900 g mąki pszennej
- 100 g kaszy manny
- 1 szklanki otrąb pszennych
- 1/2 szklanki płatków orkiszowych (dodałam od siebie)
- 4 łyżki roztopionej margaryny
- 4 łyżki oleju o smaku bazylii
- 4 łyżki oleju o smaku oregano
- 2 łyżki cukru
- 1,5 łyżki soli
- 3 szklanki letniej wody
- 75 g drożdży
Drożdże dokładnie rozrobić z cukrem.
Wlać letnią wodę, oba oleje i margarynę, dodać sól i mąkę oraz otręby i kaszę mannę.
Wszystko razem wyrobić na gładkie ciasto.
Z wierzchu lekko oprószyć mąką, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyjąć je na stolnicę i jeszcze raz wyrobić.
Podzielić je na dwie części i każdą włożyć do foremki keksowej wysmarowanej olejem bazyliowym.
Oprószyć mąką i ponownie przykryć ściereczką, zostawić aby chleby wyrosły.
Gdy ładnie wyrosną wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 minut.
Upieczone chleby wyjąć na kratkę i wystudzić.
Smacznego.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.